Relatie ProRail-topman Eringa en Ministerie van Infrastructuur grillig

Topman van ProRail, Pier Eringa, werd gisteren door Staatssecretaris Mansveld de deur gewezen na afloop van het Kamerdebat over ProRail. Met de zin: “U mag hier niet komen.” wees Mansveld de toenadering van de topman af.

Het debat stond gisteren voor een groot deel in het teken over de moeizame samenwerking tussen Eringa, sinds april de nieuwe baas van ProRail, en Mansveld, namens de staat enig aandeelhouder van ProRail. Tijdens het debat werd duidelijk dat "Mansveld meer bovenop ProRail zal zitten".

De grillige relatie werd maandag duidelijk met een Kamerbrief van Mansveld over budgetoverschrijdingen bij de verbouwing van station Utrecht Centraal. Er waren recent meer onverwachte tegenvallers bij grote spoorprojecten geweest, schreef Mansveld. Reden om de "onderlinge communicatie te verbeteren”. "In de werkrelatie met ProRail is ruimte voor verbetering”.
Hierop verscheen afgelopen woensdag Eringa in de media die aangaf tijdens in interviews dat ook de samenwerking van twee kanten moet boteren.

Ook maakte Eringa in het artikel duidelijk dat zij niet tegenvallers van het Ministerie van Infrastructuur onder de pet moeten houden. Deze uitspraak was tegen het zere been van Mansveld.

"Kamer eist opheldering van ProRail"
Staatssecretaris Wilma Mansveld