Lelystad verliest intercity naar Amsterdam

Vanaf december 2016 zal Lelystad zijn rechtstreekse intercity naar Amsterdam Centraal verliezen. Dat is het voornemen van de Nederlandse Spoorwegen, die eind volgend jaar de dienstregeling uitgebreid wil wijzigen.

Reizigers vanuit Lelystad naar Amsterdam Centraal zullen vanaf dan in Almere Centrum of Duivendrecht moeten overstappen, wat volgens de NS niet toch extra reistijd zal leiden.

Als reden voor het schrappen van de intercity geeft de NS aan dat de beschikbare capaciteit op het spoor onvoldoende is. Om deze reden reden had de NS al eerder bekend gemaakt dat vanwege de verbouwing van het spoor de intercity van Lelystad naar Amsterdam Centraal al vanaf mei 2016 tijdelijk komt te vervallen. De Sprinter naar Amsterdam zal overigens gewoon blijven bestaan.

In de dienstregeling 2017 staat verder dat er vanuit Lelystad wel meer intercity's naar Schiphol en Den Haag gaan rijden. Hierbij moet er een kwartiersdienst ontstaan.

De nieuwe dienstregeling is overlegd met de provincie en de gemeente Lelystad. Over een jaar stelt de NS de definitieve dienstregeling vast, in de tussentijd zal ProRail de aanpassingen in de dienstregeling verwerken.


Foto: TahR78 (Wikipedia)