Conducteur zag aanslagpleger Thalys niet instappen

Michel Bruet, de conducteur die afgelopen vrijdag als conducteur dienst had in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, heeft de man die vermoedelijk een aanslag wilde plegen niet zien instappen op het station Brussel-Zuid. Tegen de Franse zender France Info zei de conducteur zondag dat de man mogelijk achter de rug van hem en zijn collega de trein is ingestapt.

Bruet was deels getuige van de overmeestering van de mogelijke terrorist. In eerste instantie ging hij uit van een vechtpartij. Omdat de trein uit Amsterdam kwam dacht hij dat het om een drugsgerelateerde ruzie ging, verklaarde de conducteur. Al snel merkte hij op dat de dader een wapen bij zich droeg dat op een mitrailleur leek. De schutter richtte op een zeker moment zijn wapen op hem. "Ik zag mensen op hem springen, het ging allemaal heel snel'', aldus de conducteur.

"Ik heb alarm geslagen, mijn manager geroepen en om hulp gevraagd'', zegt Bruet. Ook zei hij tegen passagiers dat ze zich geen zorgen moesten maken. "Ik heb ze niet verteld wat er was gebeurd om geen paniek te veroorzaken'', legt de conducteur uit. Hij vervolgt zijn verhaal dat hij op dat moment bij de passagiers is gebleven.

Bron: Leidsch Dagblad