Pas in 2019 OV-poortjes op Den Haag Centraal

Station Den Haag Centraal is nog maar net gerenoveerd en de volgende verbouwing staat al weer te wachten. Zo zullen de perrons voor de aanleg van de OV-poortjes op de schop gaan om de hoeveelheid mensenmassa's een goede doorstroom te kunnen geven. Dit bevestigt een woordvoerder van de NS tegenover de Telegraaf.

De aanpassing staat op de planning voor in 2019.  "Den Haag CS is één van de ingewikkeldste plekken van het land als het om de poortjes gaat", verklaart de woordvoerster. "Ze kunnen alleen maar op de perrons komen te staan omdat de hal vrij toegankelijk moet zijn."

Doordat de perrons en de ligging van de sporen ook op de schop moet gaan, kan de verbouwing pas in 2019 plaatsvinden. Zo zullen er een aantal wissels voor het station moeten worden verplaatst om de perrons te kunnen verlengen, om voor een betere doorloop op het binnenplein te kunnen zorgen.

 

Kosten onduidelijk

Het is nog niet duidelijk hoeveel de nieuwe verbouwing moet gaan kosten. "Dit valt deels onder wat er al was begroot voor de plaatsing van de poortjes", legt ze uit. Ook is nog niet bekend hoelang de werkzaamheden zullen duren, "maar de reizigers zullen er relatief weinig last van hebben. Het gaat echt alleen om de perrons en de sporen, niet om de hal." legt ze uit.

Geen poortjes is geen optie

De NS vindt het geen optie om geen OV-poortjes op het station te plaatsen. "De OV-poortjes zijn ingevoerd om het zwartrijden en het geweld in de trein tegen te gaan", stelt de zegsvrouw. "Dat zijn doelstellingen die zeker gelden voor de grootste stations van het land."

Doordat station Den Haag pas later poortjes zal krijgen, gaat de doelstelling van de NS om eind 2016 alle grote stations te hebben voorzien van de OV-poortjes, niet gehaald worden. "Er zijn een paar grote stations waar het wat langer duurt. Daar zijn we realistisch in."

De NS en de gemeente Den Haag zijn "al enige tijd" in gesprek om te bedenken hoe de poortjes op Den Haag Centraal het beste geplaatst kunnen worden.