Reizigers kiezen en testen nieuwe OV-fiets

Reizigers konden afgelopen vrijdag en zaterdag nieuwe OV-fietsen testen op het Jaarbeursplein in Utrecht. mensen die wouden deelnemen konden zes fietsen testen op een parcours met diverse obstakels en hindernissen, om de meest voorkomende verkeerssituaties na te kunnen bootsen, zoals manoeuvreren scherpe bochten, rijden over drempels en door plassen water.

Na afloop van het fietstochtje over het speciaal aangelegde parkours kon de reiziger aan het NS-team hun waardering doorgeven "Wij konden dit natuurlijk ook privé testen op een industrieterrein, maar de input van de allerdaagse reiziger is voor ons heel belangrijk", meldt het spoorbedrijf.

Aan het eind van het weekend is bekend welke fiets als favoriet van de reiziger gekozen is. Vervolgens zullen deskundigen de fietsen beoordelen op aspecten als duurzaamheid, robuustheid, veiligheid en comfort. Uiteindelijk moet de nieuwe gekozen fiets volgend jaar op de OV-fiets-afhaalpunten af te halen zijn.

OV-fietsen

De NS heeft momenteel 8.500 huurfietsen op zijn stations staan in zowel speciale kluizen als bij bemensde fietsenstallingen. Volgens de NS maken worden er jaarlijks 1,5 miljoen ritten met de OV-fietsen gemaakt. Dat stijgt waarschijnlijk met 200.000 per jaar.

"Het gebruik van de OV-fiets stijgt zo snel dat er meer fietsen bij moeten komen elk jaar", aldus een woordvoerder van de NS. "Er is niets mis met de oude fietsen, maar dat zijn modellen van vijf jaar geleden. Wij willen weten welke fiets de reiziger in 2015 het prettigst vindt."

Foto's: Treinenweb