Oude Benelux-Hondekop weer naar Nederland

De enige Benelux-Hondekop die nog bewaard is gebleven wordt door de stichting Hondekop overgenomen en komt weer naar Nederland. Deze Hondekop werd tussen 1957 en 1986 ingezet in de treindienst tussen België en Nederland. Van de speciale serie Hondekoppen is er door de Belgische spoorwegen één treinstel bewaard.

Dat treinstel komt door bemiddeling van QRail weer in Nederlandse handen. Voor de internationale treindienst tussen Nederland en België zijn er rond 1957 12 speciale Hondekop treinstellen gebouwd. De treinstellen konden  Na drie decennia tussen Amsterdam en Brussel te hebben gereden, is het materieel eind jaren ’80 buiten dienst gesteld.

De Belgische spoorwegen hebben een treinstel, de 220.902, bewaard voor historische doeleinden. Deze trein is nu overgenomen door de Stichting Hondekop. Voorzitter Erik de Zwart: “De Benelux-Hondekop is een fantastische aanwinst. We hebben al een Nederlandse Hondekop, waarmee we regelmatig ritten maken. Dat willen we ook met de Benelux-Hondekop." Er is wel een flinke opknapbeurt nodig om de trein weer rijvaardig te maken. Zowel in Nederland als België. Hoelang er nodig is om de treinen weer op te knappen, durft een woordvoerder niet te zeggen.

De Benelux-Hondekop wordt momenteel gereedgemaakt voor transport naar Nederland met ondersteuning door Stichting Holland Spoor. Waneer dit transport plaatsvindt is niet bekend.


De Benelux-trein net voor dat hij uit dienst ging in 1986.
Foto: Wikipedia

Bron: Treinreiziger