Ook president-commissaris NS stapt op na aanbestedingsrel

Na het aftreden van Timo Huges heeft ook de voorzitter van de raad van commissarissen van de NS, Carel van den Driest, aangegeven op te stappen. Het besluit zou woensdag zijn genomen, nadat hij heeft verklaard zich verantwoordelijk te hebben gevoeld voor het aanbestedings-debacle van de NS, waarin er gefraudeerd was met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Vanaf heden zal vicevoorzitter Truze Lodder de taken van Van den Driest waarnemen

In een brief aan minister Dijsselbloem (Financiën) verwijst Van den Driest naar een gesprek dat hij maandag had met Wouter Raab, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Financiën. Ook Lodder zou hierbij aanwezig zijn geweest

''Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid'', aldus Van den Driest.

''De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote mate van verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie ter beschikking te stellen. Het is bijzonder spijtig dat het zo gelopen is, we waren met de NS op de goede weg.''

Strafrechtelijk onderzoek

Inmiddels is er bekend dat er een stafrechtelijk onderzoek zal worden uitgevoerd naar vermoedelijke fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Volgens een woordvoerder speelde de NS namens dochterbedrijven Abellio en Qbuzz een grote rol hierin.

Na de ontdekte fraude tijdens de aanbesteding zegden diverse partijen het vertrouwen in Huges op. Uiteindelijk bood hij snel daarna zijn ontslag aan bij Dijsselbloem. Hij zou onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd hebben rond de aanbesteding. Ook werd Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, uit zijn functie ontheven.

Bron: Nu.nl