Definitief geen wapenstok voor NS-personeel

Er worden definitief geen wapenstok en pepperspray uitgedeeld aan NS-personeel, in de strijd tegen aggressieve reizigers, waarmee de NS vaak geconfronteerd wordt. Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag in een brief aan de Kamer laten weten. In april van dit jaar pleitte de FNV Spoor voor meer bewapening voor het personeel na enkele incidenten waarbij NS-personeel werd mishandeld.

Van Steur is van mening dat een wapenstok of pepperspray bij gebruik ook andere reizigers kunnen verwonden, en dat deze tijdens confrontaties ook afgepakt kunnen worden, waarbij deze middelen tegen de conducteur en passagiers kunnen worden gebruikt.

Zowel de NS als de vakbonden hebben begrip voor de overweging van de minister en dringen er niet meer op aan om NS personeel van de bewapening te voorzien.

In maart hebben het kabinet, de vakbonden en de NSal om de tafel gezeten om agressie in de trein tegen te gaan. Toen werd er afgesproken dat de poortjes versneld dicht zullen gaan, dat er op twintig grote stations een stationsagent wordt geplaatst, en dat er meer cameratoerzicht komt.

Bron: Treinreiziger