ProRail opent donderdag nieuwe verkeersleidingspost Utrecht

Aanstaande donderdag opent ProRail zijn nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. De bouw van het nieuwe besturingscentrum maakte een onderdeel uit van de grote verbouwing van het stationsgebied van Utrecht waar al jaren aan gewerkt wordt.

Het nieuwe gebouw, die zich kenmerkt aan veel rood staal en een brede vleugel, ligt nabij het opstelterrein van de Cartesiusweg en ligt tussen de sporen in de richtingen van Woerden en Amsterdam. Het oude gebouw stond naast het station, tegen het nieuwe stadskantoor aan.

Een woordvoerster van ProRail meldt dat er bewust gekozen is gekozen voor de nieuwe locatie om minder kwetsbaar te zijn. Het oude gebouw moest bij een calamiteit op Utrecht Centraal ook meteen ontruimd worden. Met de nieuwe locatie is hier geen sprake meer van. Bovendien zijn diverse IT-systemen ook ondergebracht in aparte externe datacentra's.

ProRail verwacht dat de verbouwing van het Utrechtse stationsgebied eind 2016 helemaal klaar is, waarna diverse ondernemers zich nog zullen ontfermen over het aangrenzende winkelgebied.