'Limburg gunt ov-concessie aan Arriva'

Het vervoersbedrijf Arriva zal hoogstwaarschijnlijk het openbaar vervoer in de provincie Limburg verzorgen. Dit meldt omroep L1 op basis van 'betrouwbare informatie'. De concessie zal het bus- en regionale treinvervoer omvatten.

De provincie zou volgens bronnen aan L1 hebben besloten om de concessie te gunnen aan de tweede deelnemer op de lijst, Arriva. Aanstaande dinsdag zou het provincie-bestuur het besluit presenteren.

Concessie

De concessie omvat het volledige busvervoer in de gehele provincie, en het regionale treinverkeer tussen Maastricht - Kerkrade en Roermond - Nijmegen, waar nu nog Veolia actief is. Inmiddels heeft Arriva ook het treinverkeer in handen in het noorden van het land, het Betuwegebied, de Achterhoek en de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Met de nieuwe concessie zal het vervoersbedrijf zijn positie in Nederland vergroten.

Fraude

De aanbesteding was eerst door Abellio, een dochterbedrijf van de NS, gewonnen. Nadat bleek dat er fraude in het spel was werd door de provincie besloten om de concessie ongeldig te verklaren. Eind april zou er vertrouwelijke informatie verkregen door Abellio en dochterbedrijf Qbuzz  aan een oud-directeur van Veolia. Hierop greep de provinciebestuur in om van het contract met Abellio te beëindigen.


Foto: Roel Hemkes