'NS-sprinters krijgen eind 2016 stopcontacten'

De NS zal vrijdag een contract tekenen voor de definitieve aankoop van 58 nieuwe sprintertreinen, inclusief (usb-)stopcontacten in zowel eerste- als tweede klascoupés. De treinen zullen in 2016 geleverd worden door de Zwitserse treinenbouwer Stadtler.

De definitieve bestelling volgt op een belofte van zowel het vervoersbedrijf als staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur om snel wat te doen aan de toename van het aantal reizigers. Op dit moment is het in de Sprintertreinen nu vaak erg druk en het aantal treinreizigers neemt toe, mede door het behoud van de OV-studentenkaart.

Bestelling nieuwe Sprinters

De bestelling voor de 58 nieuwe Sprinter heeft de NS 280 miljoen euro gekost. Het gaat om 33 treinstellen bestaande uit 3 rijtuigen en 25 treinen van 4 rijtuigen. De stellen zullen met het uiterlijk op de bestaande SLT-Sprinters lijken, maar zijn nog meer rolstoelvriendelijker, sneller, zuiniger, en hebben bovendien ook een toilet die tevens ook geschikt zal zijn voor invaliden.

Naast de nieuwe lichting sprinters eind 2016 zullen er eveneens in 2018 nog meer Sprinters geleverd worden. Deze serie omvat 118 treinstellen die bij de Spaanse treinbouwer CAF zijn besteld. Om de groei van reizigers aan te kunnen heeft de NS ook recentelijk besloten om de eerste generatie dubbeldekstreinen van het type DDM1 weer op te knappen, nadat deze inmiddels al ongeveer vier jaar niet meer zijn ingezet. Ook staan er voor 2021 nieuwe intercitytreinen op de planning die tevens op de HSL-lijn kunnen rijden, inmiddels loopt hier nog steeds een aanbesteding voor bij de treinbouwers.


Foto: NS / CAF

Bron: Nu.nl