Duitse machinisten gaan opnieuw staken

Treinreizigers die vanaf woensdag 22 april t/m donderdag 23 april 21:00 uur naar Duitsland willen vertrekken moeten rekening houden met uitval van treinen vanwege een staking bij de Duitse spoorwegen.

De staking wordt georganiseerd door de Duitse spoorvakbond GDL die hun onvrede uit over de lange werktijden en het loon van het spoorwegpersoneel. Dinsdag 03.00 uur begint de staking in het goederenverkeer en woensdag komen daar machinisten van passagierstreinen bij.

Ook vorig jaar vonden er massale stakingen op het Duits spoor plaats, waardoor ook de internationale treinen van en naar Nederland werden getroffen. Het is niet duidelijk of er bij de aankomende staking ook weer sprake van zal zijn, maar de NS waarschuwt reizigers wel om de actuele berichtgeving in de gaten te houden.

Loonsverhoging

In juli vorig jaar eiste de GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) een loonsverhoging van 5 procent en een verkorting van de werkweek met twee uur. Uiteindelijk leverden de onderhandeling niets op. Toen vonden er massale stakingen plaats waarvan de langste zelfs voor het het personenverkeer 50 en het goederenverkeer 61 uur duurden.

Half december werd er uiteindelijk een akkoord bereikt waarbij er in ieder geval 510 euro extra wordt uitbetaald aan de machinisten. De werktijden bleven ongewijzigd, waarna de onderhandelingen weer vast liepen.

Reisadvies

Vanaf  woensdag kunnen treinreizigers hinder ondervinden onderweg naar Duitsland. De NS adviseert om de laatste berichtgeving in de gaten te houden. Aanstaande woensdag zal Nederland een dag geisoleerd worden van het buitenland, gezien ook België een werkonderbreking zal uitvoeren.

"Duitse machinisten gaan opnieuw staken"
Foto: Wikipedia / calflier001

Bron: Treinreiziger