Studenten lanceren 'Moet ik rennen'-app

Het is een bekend fenomeen, reizigers die zich moeten haasten om hun aansluitende trein, tram, metro of bus te nemen, en zich de benen uit hun lijf moeten rennen. Dan is het voor de reiziger nog maar de vraag of diegene hard genoeg loopt om op tijd zijn aansluiting te halen. Om zulke beslissingen makkelijker te kunnen maken hebben drie studenten een 'Moet ik Rennen'-app gelanceerd.

De app telt met een digitale klok af wat de tijd is voor de reiziger om de overstap te halen. Een simpele 'Ja' of 'Nee' op het scherm laat vervolgens zien of het nog nut zal hebben om harder te blijven lopen, rekening houdens met eventuele vertragingen.

"Deze app focust op het eerste moment van vertrek”, zegt Sven ten Hove die samen met drie oud-studiegenoten de app ontwikkelde tegenover de website van nieuwsblad Metro. "Stel je staat in een straat in Amsterdam en je moet naar Utrecht centraal station. Dan zal de app eerst laten zien of je moet rennen voor de tram om naar Amsterdam Centraal te komen. Eenmaal in de tram kan de gebruiker zich voorbereiden op de treinreis naar Utrecht.”

Spinaward

Het idee om de app te maken is twee jaar geleden ontstaan en gepresenteerd tijdens de Spinaward, een award die jaarlijks wordt uitgereikt voor creatieve concepten die het digitale denken verder brengen naar de gebruiker toe. Tijdens de award heeft het concept van de app voor een hoop goede respons gezorgd. "Inmiddels zijn de meesten van ons geen student meer, maar we zijn de app blijven doorontwikkelen als persoonlijk bijproject", zegt Ten Hove.

Het idee is ontstaan nadat de studenten nadachten over een schoolproject, waarin de opdracht werd gegeven om een app te ontwikkelen. "Als student gebruikten wij dagelijks het ov. Wat je als ov-reiziger vooral wil weten is of je moet haasten of rustig aan kan doen om het vervoersmiddel te halen. Wij dachten: daar kunnen we wat leuks mee.”, vertelt van Hove tegenover het de Metro.

Ontwikkelingen

Howel de app zelf al klaar voor gebruik is voor zowel de iPhone als de Android-telefoon, en in ter download is, beloven de ontwikkelende studenten dat er nog een hoop updates zullen volgen. "We willen de app uiteindelijk nog persoonlijker maken”, zegt Ten Hove. „Nu berekent de app op basis van de rensnelheid van een gemiddeld persoon of er wel of niet gerend moet worden. Straks kan een gebruiker zijn eigen loop- en rensnelheid invoeren."

Kortingsactie

Mocht een reiziger op het scherm zien dat hij zijn aansluiting niet zal halen, dan kan de pauze die er ontstaat gevuld worden met een 'geen haast korting', waarbij de gebruiker een lekkernij kan halen in een winkel of eettent op het station waar hij zich op dat moment bevindt.

De app is ter download voor zowel Android als iPhone.


Foto: Moetikrennen.nl