VVMC: "Extra conducteur op de trein"

De vakbonden gaan dinsdagmiddag weer opnieuw om de tafel zitten met de Nederlandse Spoorwegen om over het geweld in de trein te praten. De aanleiding is een aantal mishandelingen van conducteurs afgelopen paasweekend.

De vakbond VVMC wil dat er na de laatste twee incidenten op korte termijn twee conducteurs op de trein komen. Nu is dat op sommige treinen nog niet het geval. Volgens de bestuurder van de vakbond Wim Eilert  zijn de conducteurs vaak de dupe als ze een reiziger betrappen op zwartrijden. "Als de gesprekken niets opleveren, moeten we overwegen dat conducteurs meer voor hun eigen veiligheid opkomen door bijvoorbeeld geen controles meer te doen.", zegt Eilert.

Om de golf van mishandelingen naar benden te brengen zijn er al eerder ook al maatregelen gekomen. Zo is er besloten om de poortjes op de stations in een versnelde periode dicht te doen, waarbij er aan het eind van jaar bijna alle poorten gesloten zullen zijn, waarbij reizigers verplicht worden om in te checken om toegang tot de perrons te krijgen. Ook zal er worden geïnvesteerd in extra cameratoezicht en worden er op twintig grote stations een speciale stationsagent geplaatst.

Wapenstok en pepperspray

Afgelopen week heeft de FNV Spoor bekend gemaakt dat ze het voorstel hebben om veiligheidsmedewerkers van de NS uit te rusten met een wapenstok en pepperspray, naast de handboeien die ze nu zelf bij zich hebben. Het ministerie heeft wel aangetekend dat ze terughoudend zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt. Toch wil het ministerie in gesprek om het voorstel te kunnen beoordelen. De wapenuitrusting zal dan alleen bij veiligheidsmedewerkers toebehoren en niet bij de personen met enkel een conducteurstaak.

Ook een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor een onderzoek naar de mogelijkheden om de veiligheidsmedewerkers van de NS uit te rusten met pepperspray en een wapenstok, meldt RTL Nieuws.