'Geen piano in de Groningse stationshal'

Er komt voorlopig geen piano in de hal van hoofdstation Groningen. Dat zou voor werknemers rondom de stationshal teveel overlast opleveren, zegt de NS. Al eerder werd er door een paar Groningers een crowdfundingactie opgezet om weer een piano op het station te zetten, nadat de vorige stilletjes naar Leeuwarden is verhuisd.

Groningers Hotze Hofstra en Chris Garrit startten deze week een spontane actie om geld in te zamelen om een nieuwe stationspiano mogelijk te maken, nadat de piano die er eerder stond naar station Leeuwarden verhuisde. Met de crowdfunding-actie werd al meer dan 1000 euro opgehaald en ook een piano was al geregeld. Maar de NS was er niet happig op.

"We hebben over de vorige piano klachten gekregen. Mensen die daar aan de balie werken zitten de hele dag in de herrie. Tijdelijk was dat prima, maar hij kan daar niet weer terugkomen", zegt woordvoerder Corien Koetsier van de NS. Garrit stelt dat hij en Hofstra zelf langs de winkels en horeca op het station zijn geweest. ,"Wij kregen alleen enthousiaste reacties. Misschien wel de mooiste stationshal van Nederland is toch een prachtige plek voor een piano."

Nieuwe locatie

De NS is al samen met ProRail op zoek naar een nieuwe locatie voor de piano, nu de stationshal geen mogelijkheid meer is. Er wordt gedacht aan een plek bij de kaartautomaten buiten, maar dat vinden de initiatiefnemers geen optie. ,,Die piano is mogelijk gemaakt door Stichting Piamore, die oude piano's op bijzondere plekken plaatst. Hij kost 5000 euro. Die kun je niet buiten in weer en wind neerzetten", aldus een teleurgestelde Chris Garrit.

"Voor ons is de hal de enige mogelijkheid. We hebben ook nog geopperd een demper of een slot op te zetten, maar ook dat wil de NS nu blijkbaar niet. We hebben de hele week op een reactie van de NS gewacht, er moest steeds overlegd worden. Ontzettend jammer, want het concert dat we gepland hadden voor vrijdagmiddag kan nu niet doorgaan", zegt Garrit.

Omdat de donaties voor de piano alleen waren toegezegd, dus er hoeft geen geld teruggestort te worden. De initiatiefnemers zijn nu verder met de zoektocht gegaan waarbij een nieuwe openbare locatie voor een piano kan worden gevonden.

Bron: Dagblad van het Noorden