Treinenweb update: "Track and tracing" en nog veel meer...

En na een periode van hard werken, en nieuwe ontwikkelingen in de spoorwegwereld werd het tijd voor een nieuwe update. Hierin gaan we nu over naar versie 1.06 die leuke speeltjes en verbeteringen met zich meebrengt.

Track and Tracing

Allereerst brengt deze nieuwe update een hoop toffe dingen met zich mee. Waaronder een een lang verwachte track-and-trace pagina waarop je realtime de treinen kan volgen. Het is ruim vier jaar geleden begonnen als 1 april-grap, maar op dit moment nu eindelijk werkelijkheid doordat de NS deze informatie nu ook sinds kort openbaar naar buiten brengt. Al eerder ging de nieuwe NS-Xtra app al voor, maar we vonden dat Treinenweb zeker niet moest achterblijven.

Je kan de track-and-trace pagina pagina vinden op de Spots-pagina, als je een treinstelnummer invoert.

Let er wel op dat dit een experimentele béta is en dat we hoewel we steeksproefgewijs deze dienst hebben uitgetest, niet voor 100% kunnen garanderen dat het werkt. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor eventuele uitval van de dienst.

Uitvalswebsite gecrëeerd

Ten eerste vinden wij het heel belangrijk om de site operationeel te houden, omdat de nieuwsvoorziening een overzicht van actuele gebeurtenissen is die we zowel op de site als via de RSS-feeds, Twitter en Facebook delen. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de bereikbaarheid van de website zelf.

Nadat onze website enkele maanden geleden een etmaal niet bereikbaar was vanwege een hevige aanval op het netwerk, waarbij een groot gedeelte 's nacht plaatsvond, hebben we na de aanval besloten om een back-up site op te richten die we in korte tijd online kunnen brengen bij ernstige verstoringen. Deze is op een gescheiden locatie ondergebracht in een ander netwerk.

Omdat onze financiële middelen niet groot genoeg zijn, en de site voornamelijk op vrijwillige basis beheerd wordt, kunnen we geen volledige kopie van de website serveren in dergelijke gevallen, daarom is er besloten om op de uitvalslocatie een mededelingenpagina in de lucht te gooien om jullie van de laatste mededelingen te voorzien, met eventueel het laatste actuele spoorwegnieuws.

Het is in ieder geval beter dan niets, en we hopen dat we er eigenlijk nooit gebruik van hoeven te maken. Voor de mensen die de pagina willen bezoeken, dat kan op de URL: http://fallback.treinenweb.nl.

Verbeterde actuele vertrektijden

Op de stationspagina's staat al sinds een vrij lange tijd een zelf-verversende actuele vertrektijdenpagina. Echter omdat deze vertrektijden voor ons niet nauwkeurig en uitgebreid genoeg waren, hebben een aanpassing gemaakt aan de informatiebron, deze komt nu direct uit het systeem die ook de informatie aan de borden op de stations levert (InfoPlus voor de kenners). Mocht deze uitvallen, dan kunnen we altijd nog overschakelen naar het oudere systeem.

De komende tijd zullen we nog een hoop aan dit systeem ontwikkelen, zodat je ook real-time het ingezette soort materieel kan inzien (SGM, ICM, etc.) met het treinstelnummer erbij. Ook zal er in de toekomst een aparte compacte en snelle site voor dit doel worden opgericht.

Nieuwe videospeler

Hier op Treinenweb gebruikten we onder andere Adobe Flash voor de videoplayer die de video's op Treinenweb vertoont. Echter dat Adobe Flash tegenwoordig steeds meer het slachtoffer is van veiligheidslekken hebben we besloten om Flash voor een groot gedeelte van de website te weren. en zijn daarom overgestapt op HTML5 . Deze techniek is de laatste jaren uitgegroeide over de vele browsers waarbij de bezoekers geen plug-ins meer hoeven te installeren. Om gebruikers van Internet Explorer 8 en lager tegemoet te komen server we voor hen echter nog we de player van Adobe Flash, maar dan uitsluitend vanwege de reden dat deze verouderde browser geen HTML5 ondersteunt. Uiteraard faseren we dit in de toekomst uit.

Overige aanpassingen

Verder hebben enkele kleine dingen aangepast aan de layout en technische code van de website. Zo hebben we hier en daar wat typfouten onschadelijk gemaakt en een missende dikgedrukte tekst in het menu geplaatst als men de contact-pagina opent. Ook hebben we een bug geplet die de site niet volledig liet werken als je deze bezocht via http://treinenweb.nl (zonder 'www' ervoor).

Ook is het soms niet duidelijk wat speciale afkortingen betekenen in nieuwsberichten, agendaitems en reviews, daarom worden deze afkortingen vanaf nu voorzien van een stippellijn, waarna je je muis erboven kan houden, zodat je een 'tooltip' van je browser ziet met de beschrijving. mensen op tablets en telefoons kunnen op het woord tappen om de afkorting te bekijken.

Wat volgt er straks?

In de volgende update gaan we de URL's over de hele site wat verduidelijken, de spots en de Actuele Vertrektijden nog aantrekkelijker maken, en nieuws voorzien van tags, zodat je er nog makkelijker in kan zoeken.

Een nieuwe layout voor de site zit ook in de pijpleiding. De eerste ontwerpen liggen hiervoor al klaar, waarna we binnenkort kunnen beginnen met de opbouw ervan. Een tipje van de sluier kunnen we alvast geven: De website wordt vanaf nu breder dan eerst en zal op elke mobiele telefoon of tablet werken. Verder krijgt de website ook een vernieuwd smoeltje die meer een portaal wordt waar elke spoor- en treinliefhebber op wil kijken, waarbij het het hoofddoel niet alleen het nieuws zal zijn.

Noot: Bij het bereiken van Treinenweb zonder 'www' in de URL zorgt voor een foutmelding. Wij werken hier aan. Onze excuses.