Brand in intercitytrein bij Abcoude

Op een tussengelegen balkon van een trein nabij station Abcoude is donderdagmiddag een kleine brand uitgebroken waarbij veel rookontwikkeling plaatsvond. Door de brand is het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Amsterdam en Schiphol flink gestremd.

De Koploper-trein is bij Abcoude tot stilstand gekomen nadat een reiziger een flinke knal hoorde, waarna er een steekvlam zou zijn ontstaan. Hierwerd werd er een noodremming ingezet. Vervolgens werden alle reizigers uit de trein geevacueerd, en kwamen de hulpdiensten af- en aan gereden. Ook een traumahelicopter werd ingezet.

Een passagier is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en wordt daar momenteel behandeld. Over de ernst van de brandwonden is nog niets bekend. Zo'n twintig andere passagiers hebben rook ingeademd. Deze personen konden ter plekke worden behandeld door ambulancepersoneel, meldt een woordvoerster van de NS..

De brand kon pas na enige tijd worden geblust omdat voor de veiligheid de stroom van de bovenleiding moest worden gehaald. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. Passagiers kunnen hun eigendommen uit de trein halen, waarna ze met bussen naar Utrecht zullen worden vervoerd.

Een woordvoerder van de NS verwacht dat er tot 19.00 uur geen treinen zullen rijden op het traject in verband met de bluswerkzaamheden, dit is inmiddels aangepast naar 21:00 uur.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet officieel bekend, maar volgens ingewijden van het spoor zou het mogelijk om een brand in een technische spanningskast gaan. Inmiddels is één van de hoofddirectieleden van de NS is ter plaats bij het incident om zich door de veiligheidsdiensten te laten informeren over de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies

De intercity's tussen Amsterdam en Utrecht worden omgeleid via Hilversum. Tussen Amsterdam Muiderpoort en Breukelen is helemaal geen treinverkeer mogelijk. Naar verwachting zal de strremming nog tot 21:00 uur duren.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van dertig tot zestig minuten.

Bron: Nu.nl