PvdA wil opheldering over dwarszitten NS door regionale vervoerders

De PvdA wil opheldering over pogingen die de ov-bedrijven Arriva, Veolia en Connexxion zouden doen om de NS juridisch dwars te zitten. Tweede Kamerlid Duco Hoogland heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over een bericht in de Volkskrant vandaag. Die schrijft dat de drie ov-bedrijven onderlinge afspraken hebben gemaakt om rechtszaken te voeren als concessies van het staatsbedrijf onderhands worden verlengd.

Volgens Hoogland zou er met de onderlinge afspraken sprake lijken te zijn van kartelvorming. "Als het klopt, diskwalificeert dit deze bedrijven voor verdere uitoefening van concessies. Het openbaar vervoer is een publieke zaak en moet vrij blijven van dit soort praktijken.'"

PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius heeft aangegeven de zaak bij het Brusselse Europarlement de zaak neer te leggen. "Het verhaal in de Volkskrant bevestigt de twijfels over de koers van liberalisering. Tijd voor herbezinning dus.''

Nederlandse Spoorwegen

De NS zegt verbaasd te zijn over de vermeende afspraken tussen Arriva, Veolia en Connexxion. "Als dit waar is, verbaast ons dit. Tijdens aanbestedingen mogen we elkaars concurrent zijn, daarna moeten we samenwerken in het belang van de reiziger. Gedoe tussen vervoerders draagt daar niet toe bij", heeft een woordvoerder van het vervoersbedrijf laten weten tegenover de media.
 

Bron: AD