'Regionale OV-bedrijven willen NS dwarszitten'

De OV-bedrijven Arriva, Veolia en Connexxion proberen de NS juridisch dwars te zitten. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en een e-mail waarin deze afspraken staan, die in bezit zijn van de Volkskrant.

De vervoersbedrijven willen rechtszaken voeren wanneer concessies van het staatsbedrijf onderhands worden verlengd. Hierover hebben de bedrijven onderling een niet-aanvalsverdrag gesloten.

Sinds 2013 hebben ze ook minstens drie keer een rechtszaak gevoerd tegen de NS, terwijl ze in zeker twee zaken afzagen van een onderling juridisch gevecht. "Wij protesteren niet tegen verlengingen bij elkaar, maar maken een uitzondering voor NS/QBuzz", aldus Connexxion.

Connexxion vindt dat de NS niet mag meedingen naar een aanbesteding op het regionale spoor. In twee gevallen zal NS onder de naam Abellio een regionale spoorlijn overnemen. In Limburg zou de NS onder de naam van Abellio de concessie van Veolia over willen nemen per 2016, en vanaf 2016 zal Abellio onder de naam van R-NET de spoorverbinding tussen Gouda en Alphen a/d Rijn willen overnemen.

Bron: Nu.nl