Rover eist ingrijpen bij ProRail

Reizigersvereniging Rover eist dat de Raad van Commissarissen van ProRail ingrijpt bij het bedrijf na de tweede grote systeemstoring in Utrecht binnen enkele weken. Ook reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV eist ingrijpen bij ProRail.

Op 22 januari lag het treinverkeer rond Utrecht enige tijd ook compleet stil. Dat kwam door een storing in het computernetwerk van ProRail. Rover vindt het onaanvaardbaar dat een technische storing een zo extreme impact kan hebben. "De processen en systemen van ProRail zijn er kennelijk niet op toegerust om deze mega-effecten te voorkomen, ondanks de inrichting van een nieuw coördinatiecentrum (OCCR) enkele jaren geleden" meldt de reizigersorganisatie.

Volgens ProRail zou er vanaf de verkeersleidingspost in Utrecht een backup-functie moeten worden gebruikt. Maar volgens hen is nog niet duidelijk waarom dat niet gebeurd is, meldt ProRail via een tweet.

Onaanvaardbaar

Eerder op de ochtend stelde Maatschappij Voor Beter OV al dat er bij ProRail ingegrepen moet worden. "Opnieuw is ProRail-Utrecht getroffen door een megastoring. Voor ons is dit onaanvaardbaar. Staatssecretaris Wilma Mansveld dient nu in te grijpen. De situatie is
zo ernstig dat hiermee zelfs niet kan worden gewacht tot het aantreden van de nieuwe ProRail-directeur" meldt voorman Rikus Spitshorst.

Rover vindt dat de Raad van Commissarissen als toezichthouder op de directie aan zet zijn. “Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem”, stelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. “Het is nu hoog tijd om direct in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie.”Rover wil een antwoord op de vraag hoe herhaling wordt voorkomen.

Kamerleden

Ook Kamerleden maken zich zorgen over de vele technische problemen op het spoor, en vragen staatssecretaris Mansveld uit te zoeken waardoor het zovaak mis gata op het spoor.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland noemt het "onbegrijpelijk" dat maandag wederom het hele spoor plat ligt door een sein- en wisselstoring rondom Utrecht Centraal.

"Het systeem kan een keer een storing hebben, maar het moet te voorkomen zijn met de huidige stand van de technologie. De staatssecretaris moet maar eens uitzoeken waarom bij Prorail die systemen niet stabiel draaien. Bij ICT-afdelingen ga je ook na waar het misgaat als de servers steeds uitvallen." zegt Hoogland.

Ook had Hoogland geen goed woord over de informatievoorziening, waarmee hij te maken had tijdens de verstoring toen hij onlangs een werkbezoek aan de NS moest afzeggen. "Er wordt gezegd: ga maar naar Schiphol, ga maar naar Rotterdam. Maar er is geen trein die richting Utrecht rijdt. Zeg dan niks, denk ik dan."

Ook VVD-Kamerlid Betty de Boer eist opheldering naar aanleiding van deze grote verstoring: "De afgelopen weken ontstaan bijna iedere dag storingen, waardoor je bijna niet meer van incidenten durft te spreken"

ChristenUnie kamerlid Carla Dik-Faber geeft aan dat ze de storingen ook al zat is: "De NS adviseert al om helemaal niet meer met de trein te reizen, heel bizar.". Dik-Faber wil duidelijkheid van Mansveld of het winterweer van maandag de oorzaak van de verstoring is. "Er zijn om de haverklap storingen. Je wilt uitleg kunnen geven aan al die mensen die hier last van hebben."

Bron: Treinreiziger