NS overweegt belang in Eurostar

De Nederlandse Spoorwegen willen een belang van veertig procent in Eurostar kopen. De Britse overheid heeft het belang in de Frans-Britse hogesnelheidslijn onlangs te koop aangeboden.

Het is nog niet duidelijk of de NS uiteindelijk een bod zal doen. Ook is niet duidelijk wat de  wat de beweegredenen van het spoorbedrijf zijn om het aandeel in Eurostar te kopen. Wel heeft de NS eerder dit jaar aangegeven een belang in het aandeel van de Thalys te willen hebben.

Al een ruim een jaar geleden liet de Britse regering weten af te willen van het belang in Eurostar en zette het enkele weken geleden het spoorbedrijf te koop. Volgens de Franse krant Les Echos wordt binnenkort een lijst gepubliceerd met vijf mogelijke kandidaten, waaronder ook een groep Chinese investeerders.

Met name de belangstelling uit China lijkt slecht uit te vallen bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, die met 55 procent grootaandeelhouder is van Eurostar. De onderneming zou overwegen gebruik te maken van haar voorkeursrecht om het belang van de Britse overheid zelf te kopen.

Bron: Elsevier