Jaaroverzicht Treinenweb 2014

Met het aftellen naar 2015, en de schaal oliebollen op de tafel, presenteren we hier het jaaroverzicht van Treinenweb. Ook dit jaar kunnen weer een hoop hoogtepunten opnoemen die de revue passeerden in de actualiteiten, en nemen we even een terugblik op Treinenweb in het afgelopen jaar.

Laten we even terugblikken op het sluiten van de poortjes op de stations waarbij de OV-chipkaart eindelijk een van zijn diensten kon bewijzen en waarbij het papieren OV-chipkaartje werd geïntroduceerd. En we nog de openingen van het nieuwe station van Rotterdam Centraal waar aan vele jaren is gewerkt, en niet te vergeten het einde van het Fyra-debacle waarbij de geflopte hogesnelheidstreinen weer huiswaarts naar Italië. Ook de lange schoonmakersstaking die voor veel overlast van afval bij de reizigers opleverde op het station en de treinen leidde bij reizigers tot een hoop ongenoegen.

Dit is nog maar een greep uit de belangrijke gebeurtenissen, maar wij hebben een mooie selectie gemaakt van de momenten in alle maanden van het afgelopen jaar.

Nieuwsoverzicht

Januari

Het jaar begon met het nieuws dat goederenvervoerder HUSA de goederensector over het spoor ging verlaten, hiermee komt er een eind aan de opvolger die enkele jaren geleden Nederlands grootste bedrijf ACTS over heeft genomen. Ook noemenswaardig was een ontsporing en ontploffing van een goederentrein in Canada wat niet bij één van de eerste en laatste keren bleef, omdat er later in het jaar in juli een brand van groter formaat ontstond.

Medio januari raakte het spoor bij Hilversum enkele dagen gestremd door een ontsporing van een intercitytrein, hoewel er slecht enkele lichtgewonden waren was de ravage enorm. Ook werd er en groot onderzoek werd ingesteld waarbij zelfs enkele trajecten ontregeld raakten  doordat er een spoedinspectie moest worden gehouden onder een aantal soortgelijke wissels als bij Hilversum. In december van dit jaar werd de uitkomst van het onderzoek bekendgemaakt. Het zou aan een defect van de wissel liggen die de wisseltong begeleidt.

Ook in deze maand maakte NS Reizigers-directeur Ingrid Thijssen bekend dat ze de spoorsector ging verlaten, om vervolgens in de energiesector bij het bedrijf Alliander weer aan het werk te gaan.

Hoewel de V250 al sinds vorig jaar aan de ketting is gelegd liep het onderzoek in 2014 gewoon door. Zo werd bekend gemaakt door spoorbeheerder ProRail dat de geflopte hogesnelheidstrein al bij de inzet eind 2012 al de nodige problemen zou geven bij inzet in de dienstregeling, bovendien zou de trein veel onderhoud nodig zou hebben waarbij er ook veel treinen zouden uitvallen. De inzet van de trein is overigens wel volgens de vergunningen verlopen.

Februari

Het volledige verdwijnen van een papieren treinkaartje is van de baan, meldde de NS op aandringen van reizigersorganisaties, er komt in de loop van het jaar een alternatief papieren OV-chipkaartje. Ook blijft de strijd aanwezig binnen het OV-chipkaart hoofdstuk met betrekking tot het afsluiten van de stations met poortjes, zowel Gouda en Leiden nemen hier geen genoegen mee, en andere gemeenten volgen.

Om de reizigers optimaal in de toekomst hun zitplaats te laten bepalen gaat de NS verder met het concept waarbij reizigers in de trein worden geteld, de proefperiode waarbij mensen via een App op hun tablet of telefoon konden zien hoe druk hun trein zou zijn is succesvol afgesloten en belooft een vervolg te krijgen.

Ook heeft de NS besloten om reizigers via een extra communicatiekanaal op internet van dienst te kunnen zijn, een speciaal opgezet klantenforum waar reizigers met vragen terecht kunnen blijkt in de loop van het jaar een groot succes te zijn.

De NS heeft in het jaarverslag aangegeven in 2013 een verlies van 43 miljoen euro te hebben geleden aan de Fyra. In het voorgaande jaar had het spoorbedrijf te maken met een winst van 263 miljoen euro 'door enkele meevallers'

Grote overlast in de Randstad vanwege een spoedreparatie van vier wissels. Deze werden tijdelijk buiten gebruik genomen, en het treinverkeer bij ProRail werd om de situatie te overzien voor tien minuten stilgelegd. De Kamer eist duidelijkheid over deze gang van zaken, en het duurt nog tot 2 maart voordat de laatste wissel gerepareerd is.

Maart

Na een verbouwing van maar liefst vijf jaar is het nieuwe stationsgebouw van Rotterdam officieel geopend door Koning Willem-Alexander, met een ferme handdruk op een tablet. Deze dag werd vergezeld met een hoop muziek en feestelijke evenementen.

De NS maakte bekend dat er extra diensten voor de Intercity Direct zullen worden ingevoerd. Zo zal er op termijn ook een aparte treindienst komen tussen Amsterdam en Rotterdam.

Blinden en slechtzienden eisen dat er snel een einde komt aan de problemen met de OV-chipkaart, voor hen zou de OV-chipkaart niet goed toegankelijk zijn. Uiteindelijk komt er een passend voorstel. Het geluid van het in- en uitchecken wordt overal gelijk gemaakt.

De NS maakt officieel bekend dat een deel van de huidige VIRM-dubbeldekstreinen een opknapbeurt zal krijgen en daarbij een gelijktrekkend interieur zal krijgen die we van het inmiddels afgeronde DDZ-project kennen, waarbij de oude DD-AR dubbeldekstreinen omgebouwd werden tot intercitytrein.

Naar aanleiding van de aankomende NSS-top waarbij diverse wereldleiders naar Amsterdam en Den Haag komen wordt het treinverkeer in de Randstad aangepast, en krijgt deze een tijdelijke andere dienstregeling om de drukte op te vangen. Veel doorgaande wegen zijn uiteindelijk afgesloten, waardoor er wordt opgeroepen om met de trein te reizen.

Het WiFi-netwerk in de treinen wordt voorlopig nog ondergebracht bij T-Mobile. Wel neemt de NS de touwtjes voor de techniek van het WiFi-systeem in eigen handen, waarbij T-Mobile definitief geen partij speelt voor de klanten, bij eventuele problemen of vragen.

April

Staatssecretaris Mansveld pleit voor een algeheel stationsverbod voor raddraaiers die onrust en erge overlast veroorzaken op het station. Het voorstel ligt al een jaar op de plank.

De Intercity Direct tussen Amsterdam en Breda wordt enkele dagen (deels) buiten dienst gesteld. Dit na slijtage op de locomotieven die op de HSL zouden rijden. De locomotieven van Duitse afkomst worden door monteurs van treinleverancier Bombardier allemaal nagelopen op eventuele defecten aan de stroomafnemer, waarna ze na anderhalve dag weer de baan op gingen. De CDA-fractie reageerde woedend en eist dat staatssecretaris Mansveld van de HSL-zaak werd gehaald, wat uiteindelijk niet gebeurde.

Per dag vallen er zelfs gemiddeld vier tot vijf treinen van de Intercity Direct uit. De Thalys kampt met een uitval-gemiddelde van één per vijf dagen. De statistieken zijn bekendgemaakt in een nieuwe voortgangsrapportage die door staatssecretaris Mansveld naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Aan het einde van de maand april is er in Amersfoort een levensechte modeltrein op ware grootte geïntroduceerd. Het gaat om een 1200-locomotief die met stickers van Marklin rondrijdt, één van de grootste modeltrein-fabrikanten op de wereld. De nostalgische locomotief is bestickerd vanwege het 175-jarige bestaan van het spoor, waarvoor de fabrikant de Nederlandse Spoorwegen wil bedanken. de trein is in dienst bij vervoerder EETC die chartertreinen binnen Nederland rijdt, waaronder wintersportsporttreinen tot aan de grens.

Treinreizigers klagen wekenlang steen en been vanwege volle afvalbakken in treinen en op stations. De oorzaak ligt bij een staking bij het schoonmaakbedrijf wat de NS heeft ingehuurd om de treinen en stations schoon te houden. De werknemers hebben het werk neergelegd vanwege de werkomstandigheden. Om lichte verbetering in de situatie te brengen besluit de NS om eigen werknemers de treinen schoon te laten maken, wat volgens de FNV de staking zou breken.

De Nederlandse Spoorwegen geven aan dat ze tot 2025 doorgaan met het gratis blijven aanbieden van WiFi in de treinen. Voorheen waren er plannen dat de het draadloze internet op den duur een betaalde vorm zou krijgen.

De NS-treinkaartjes in de spits worden duurder. De NS wil de kosten voor de kaartjes met maximaal 10 procent laten stijgen. In daluren moeten de treinkaartjes juist twaalf procent goedkoper worden, vindt het vervoersbedrijf.

Mei

Aan het eind van de maand mei werd bekend gemaakt dat de schoonmakersstaking ten einde komt. Na diverse bemiddelingspogingen komen de vakbonden en het schoonmaakbedrijf overeen met de nieuwe CAO. De staking heeft ruim een maand geduurd waarna ze aan het eind van de maand weer aan het werk gaan. Wel is er sprake van een enorme inhaalslag.

Met het beëindigen van de Grensland Express sinds eind 2013 wordt er weer getoetst om vanaf eind 2017 weer een nieuwe verbinding tussen Hengelo en Duitsland op te zetten.

Na Nederland hebben ook de Belgische spoorwegen een regeling getroffen met AnsaldoBreda, de fabrikant van de geflopte Fyra-trein. Zij maakte bekend dat ze 2,5 miljoen euro schadevergoeding aan de NMBS zal betalen, maakte het spoorwegbedrijf maandag bekend.

De online helpdesk van de NS via Twitter passeert de grens van 100.000 volgers. Om dit te vieren loven ze prijzen uit voor de leukste tweets die ze de dagen hierna binnenkrijgen.

Treinonderhoudsbedrijf NedTrain in Haarlem krijgt het eerste Noorse intercitytreinstel binnen voor een opknapbeurt. De modernisering van de Noorse treinstellen is voortgekomen uit een aanbesteding die NedTrain gewonnen heeft.

De NS begint een proef met de uitgifte van het nieuwe papieren wegwerp-chipkaartje. Deze zal uiteindelijk geen mogelijkheid krijgen om met korting te reizen. Ook komen er voor e-tickets die reizigers zelf kunnen uitprinten speciale barcode-lezers op de stations. Het papieren wegwerpkaartje wordt halverwege juli definitief ingevoerd. Er volgt hierop een rechtszaak omdat een IT-expert met kennis van openbaar vervoer het gebruik van de chipkaart in twijfel trekt.

De provincie Limburg is bereid om 54 miljoen euro neer te leggen voor de elektrificatie van de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond. Hiermee zullen dieseltreinen in de toekomst verleden tijd zijn, en kan de capaciteit van de spoorlijn worden vergroot.

De NS maakt bekend dat de naam NS HiSpeed zal worden uitgefaseerd. De nieuwe naam zal NS International worden. Ook de NS HiSpeed Lounges op Amsterdam, Rotterdam en Schiphol veranderen hun naam in NS International Lounge. De binnenlandse diensten komen onder de vlag van de NS te rijden.

Juni

Het spoor tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal is versperd door een defecte trein. Een dubbeldekstrein van het type DDZ is door onbekende oorzaak los van het andere treinstel geschoten. Er raken geen gewonden. Vanwege onderzoek duurt het tot het middaguur voordat het spoor wordt vrijgegeven. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

De wedstrijden van het Nederlands Elftal tijdens het komende WK voetbal zijn net als voorgaande jaren te volgen op een aantal grote NS-stations.

Omdat de treinen van de NS de komende jaren zullen gaan rijden op groene stroom van energieleverancier Eneco start de NS een ontwerpwedstrijd waarbij tekentalenten hun ontwerp voor een promotietrein kunnen ontwerpen.

Het nieuwe stationsgebied in Helmond wordt officieel geopend. Het project heeft ruim 30 miljoen euro gekost, wat onder meer is opgebracht door gemeente, provincie, ministerie en de EU.

De opening van het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn is een jaar vertraagd. De oorzaak is een uitspraak van de Raad van State. Het station zou anders al eerder geopend moeten zijn. Nu vindt de opening pas eind 2016 plaats.

Het treinverkeer in West-Duitsland raakt vanwege storm behoorlijk ontregeld. Op veel plaatsen is de bovenleiding zwaar beschadigd geraakt door omgewaaide bomen. Het herstel daarvan kost meer tijd dan aanvankelijk gedacht. Ook zijn er veel treinen gestrand die vanwege het noodweer en stremmingen op het spoor niet meer verder konden rijden. Ook het goederenvervoer vanuit Nederland heeft veel last van de hinder.

Treinen van Arriva worden de uitgerust met een zogeheten frontcamera. Die camera's registreren hetzelfde als wat een machinist ziet. Het is de bedoeling dat de politie daardoor bij calamiteiten kan achterhalen wat er gebeurd is.

Na een vertraging van vele jaren worden de twee nieuwe liften op station Naarden-Bussum 20 juni in gebruik genomen. De gecompliceerde bouw van de liften begon in 2009. Doordat het grondwater bleef terugkomen in de liftschacht leverde de bouw veel vertraging op. Er is uiteindelijk hulp ingezet van specialisten, met goed resultaat.

NS topman Timo Hughes vindt dat het vele in- en uitchecken voor de reiziger simpeler moet. Zo moet een reiziger een enkele maal inchecken ongeacht of diegene meerdere via meerdere vervoerders reist. Het voorstel wordt nog niet uitgevoerd op een proef na.

De NS en Schiphol hebben aangegeven met een proef van 'Schiphol Garantie Service' te starten waarbij reizigers worden begeleid en gevolgd tot hun aankomst bij de juiste incheckbalie op de luchthaven.

In de nacht van 23 op 24 juni zouden er proefritten met een V250-Fyra hebben plaatsgevonden op het Italiaanse hogesnelheidstraject tussen Milaan en Turijn. De testen zouden plaatsvinden voor een mogelijke verkoop van de door de NS en Belgische NMBS afgedankte Fyra V250-treinstellen. Hiervoor is een nog nooit aan NS afgeleverd treinstel gebruikt.

Juli

Aan het begin van de maand wordt bekend gemaakt dat er nog maar twee treinfabrikanten in de race zijn om de nieuwe Sprintertreinen te bouwen. Het gaat om het Franse Alstom en de Spaanse treinenbouwer CAF. Aan het eind van het jaar wordt duidelijk wie de doorslag krijgt.

Het Spoorwegmuseum is op zoek naar het oudste treinkaartje van Nederland. De conservator heeft daarom een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor het kaartje uit 1839. Het allerlaatste papieren treinkaartje van de generatie is uiteindelijk gevonden door het Spoorwegmuseum. Een reizigster wist het laatste treinkaartje te bemachtigen. Uiteindelijk bleek het een kaartje te zijn die zelfs om 04:01 uur gekocht is, één minuut nadat het nieuwe kaartje in ging.

De invoering van het nieuwe papieren OV-chipkaartje is volgens de NS goed verlopen. Vanaf medio juli kunnen NS-kaartautomaten alleen nog maar papieren kaartjes met een chip uitprinten. Hiermee moeten ze verplicht in- en uitchecken. Er zijn ruim 1.000 kaartautomaten aangepast. De Consumentenbond krijgt ruim 700 klachten.

Het invoeren van een spitstarief op het spoor lijkt onhaalbaar. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het Algemeen Dagblad . Hoewel er nog een onderzoek loopt naar het omstreden plan, is de kans zeer zeker dat de plannen niet zullen worden ingevoerd, hoewel de plannen al in 2010 bekend werden gemaakt.

De parlementaire enquête naar het floppen van de Fyra loopt ernstige vertraging op. De openbare verhoren gaan waarschijnlijk pas twee maanden later dan gepland van start. Dat komt onder andere doordat de NS vertraging heeft opgeleverd met het verstrekken van belangrijke documenten.

De regeling rondom het faillissement van de Friese Stroomtrein Maatschappij is beëindigd. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden besloten op verzoek van de curator. Hiermee is nu definitief een einde gekomen aan de droom om een stoomtrein-stichting op te zetten in Friesland. De stichting is in 2009 opgezet en nooit succesvol geweest vanwege diverse tegenslagen. Alle treinen zijn verkocht, en de loods die in aanbouw was wordt niet afgebouwd.

Door een botsing tussen een stoptrein en een TGV-trein zijn donderdagmiddag in Zuid-Frankrijk 40 gewonden gevallen. Het ongeluk zou zijn veroorzaakt door ratten die een seinstoring hebben veroorzaakt.

In het Spoorwegmuseum in Utrecht is de nieuwe tentoonstelling 'Iconen van het spoor' geopend. In deze expositie wil het museum aan de hand van oud spoorwegmaterieel het verhaal vertellen van de begintijd van de spoorwegen.

Augustus

De NS trekt de Intercity Direct vanaf augustus nu nog meer naar zich toe, om deze los te laten van NS International wat voorheen NS HiSpeed was. Zo wordt het vanaf dat moment onmogelijk om losse toeslag via NS International te kopen, en zal de zitplaatsreservering vervallen.

Op het station van het Duitse Mannheim is vrijdag een passagierstrein in botsing gekomen met een goederentrein. Hierbij raakte de trein ontspoord en kantelen er twee wagon met 110 passagiers. Er zijn geen doden.

De poortjes op het station van Woerden worden als eerste gesloten nadat ze in een proefperiode een gedeelte van de dag al gesloten waren. Dit moet uiteindelijk ook op ruim tachtig andere stations gebeuren. Het vervoersbedrijf hoopt hiermee de overlast en het zwartrijden terug te dringen.

Het treinverkeer rond Utrecht wordt vanwege ingrijpende werkzaamheden behoorlijk beperkt. De NS en ProRail adviseren reizigers om hun reis gedurende negen dagen lang goed voor te bereiden.

De eerste nieuwe Traxx-locomotief van Bombardier die NS heeft gekocht vanwege het Fyra-debacle is in Nederland aangekomen. De negentien elektrische locomotieven zijn in Kassel gemaakt, en komen uiteindelijk enkele malen over de grens van Emmerich aan en komen daarna via Bad Bentheim het land in. De eerste dagen daarna rijdt hij al enkele proefritten op het spoor.

De Nederlandse Spoorwegen hebben het eerste half jaar een netto winst geboekt van 133 miljoen euro. Het eerste half jaar van 2013 behaalde NS door de Fyra nog een verlies van 76 miljoen euro. Ook laat het spoorwegbedrijf melden dat ze interesse hebben in het overnemen van een belang in de Thalys, wie onder andere naar Parijs en Lille rijdt. Nu is de hogesnelheidstrein eigendom van de Duitse DB.

Maar liefst vijfhonderd liefhebbers van computerspellen konden zaterdagmorgen hun hart ophalen in de eerste Europese Gamingtrein die georganiseerd was door IT-website Tweakers.net. De trein met genodigden was op weg naar een gamesbeurs in Köln en was voorzien van een netwerk waar de liefhebbers tegen elkaar konden gamen.

De maand wordt afgesloten met een unieke uitzending van het populaire TV-programma van Rail Away. Hierin worden er beelden vertoond van Nederland in vier verschillende seizoenen.

De NS gaat het draadloze WiFi-netwerk in de trein aanpassen zodat de bandbreedte eerlijker wordt verdeeld onder treinreizigers. Iedere treinreiziger mag evenveel data tegelijkertijd verbruiken wat de stabiliteit moet verbeteren. Het bekijken van video's via NetFlix of YouTube wordt nog steeds geblokkeerd omdat deze te veel bandbreedtte verbruiken.

September

Het vernieuwde deel van het station van Breda is geopend. De entree is verhuisd naar de andere zijde van het spoor, aan de kant van de wijk Belcrum.

Het oudste en actieve treinstel van de NS is 4 september precies 45 jaar in dienst. Het gaat om het Materieel' 64 treinstel 441.

Wateroverlast in Nederland zorgt voor beschading aan een lift en aan de koninklijke wachtkamer in Baarn.

Halverwege de maand worden op Utrecht Centraal de nieuwe perrons langs de sporen 1 t/m 3 geopend. De perrons zijn bijna twee keer zo breed geworden als eerst en zijn nu voorzien van een nieuwe overkapping. De verbouwing is een onderdeel van het grote bouwproject waarbij het station en het gehele gebied op de schop gaat voor de komende jaren.

De NS mag de geld-terug-regeling van de vervanger van de Fyra, de Intercity Direct, niet versoberen. De Tweede Kamer heeft plannen om daar een stokje voor te steken. Reizigers met een ticket voor Intercity Direct krijgen nu bij een vertraging is van 15 minuten of langer hun geld terug. De NS opperde onlangs om dat op te schroeven naar een half uur. De spoorvervoerder kon daar veel geld mee besparen.

Staatssecretaris Mansveld stelt een prestatiesysteem in werking voor de NS en ProRail. De boetes die ze kunnen opleveren bij wanprestaties, kunnen oplopen als ProRail en of de Nederlandse Spoorwegen zich twee jaar op rij niet houden aan de afspraken.

De eerste Fyra V250-trein is heeft het land verlaten, om vervolgens neit meer terug te keren na het geflopte Fyra-project. In een periode tot het eind van november zijn alle 17 stellen in ons land overgebracht met een locomotief naar Italie, op eigen kracht mogen ze niet rijden vanwege toelatingen, hoewel er ook een rijverbod van kracht is voor overdag en lange afstanden.

De NS stations in de grotere steden worden overspoeld met publieke piano's waarop reizigers een deuntje kunnen spelen. Een van de hoogtepunten hierop is een muzikaal samenspel in Amsterdam van zangeres Oukje den Hollander en een onbekende pianist.

Oktober

Een maand na de opening van de nieuwe stationshal van Breda blijkt dat het gebouw kinderziektes kent, zoals toiletten die stinken, brandalarmen die te vaak onterecht afgaan en diverse waterlekkages die vanwege de nog lopende verbouwingen voorlopig nog niet verholpen zullen worden.

Vanaf april 2015 tot minimaal 2022 gaat NS dochter Abellio alle treindiensten in Schotland verzorgen. Het gaat onder andere om de treinen rond Edinburgh en Glasgow, maar ook meer in het noorden rond de plaats Inverness.

Als de NS er niet in zal slagen om kwaliteitsdoelstellingen te halen, moeten bepaalde trajecten kunnen worden afgepakt en beschikbaar komen voor andere vervoerders. Dat pleitten diverse fracties in de Tweede Kamer, waarom der de VVD, CDA en D66.

Volgens staatssecretaris Mansveld zouden de poortjes op de stations in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Er zijn 25 mensen die zich bij de NS hebben gemeld nadat ze letsel hebben opgelopen vanwege het plotseling dichtslaan van de deurtjes.

De maand oktober stond in het teken van de Spoorparade die werd gevierd vanwege het 175-jarige bestaan van het spoor. Daarom werd er in en rond de oude wagenwerkplaats nabij het station van Amersfoort een enorm evenemententerrein ingericht met diverse treinstellen, zowel modern als ouderwets, diverse workshops en lezingen en een grote parade waarbij divers nostalgisch materieel de revue passeerde. De parade trok 42.000 bezoekers die een ticket via internet konden kopen.

Een reeks stakingen op het Duitse spoor, breidt zich als een olievlek uit over het land. Eerst worden de stakingen voornamelijk gelegd bij de goederentreinen, waarna ook de reizigerstreinen de dupe zijn.

PostNL installeert zogenoemde pakketautomaten op acht grote NS-stations en Schiphol Plaza. Klanten die iets besteld hebben bij een webwinkel kunnen als ze daarvoor kiezen hun bestelling bij een pakketautomaat ophalen.

Na 27 jaar werken voor Het Spoorwegmuseum verlaat directeur Paul van Vlijmen per 31 oktober as. het museum. De heer Van Vlijmen wordt vanaf dat moment directeur van de Stichting Defensiemusea.

November

In Rotterdam dreigt een ooievaarsnest op het spoor te vallen, hierop wordt besloten het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Alexander een deel van de dag stil  te leggen.

De stakingen in Duitsland zijn van de baan. De vakbonden en de Deutsche Bah konem overeen met de nieuwe CAO nadat het treinverkeer op het hoogtepunt na enkele losse stakingsmomenten enkele dagen in zijn geheel in Duitsland plat heeft gelegen.

Reizigersvervoerder Arriva heeft laten weten dat ze zes treinstellen op de Noordelijke Lijnen laten verlengen om de drukte op de trajecten aan te kunnen. Zo worden er tijdens de vakantieperiodes waarbij het rustig op het spoor is in stappen zes twee-delige diesel GTW-treinen naar Stadtler in Polen gebracht voor een verlengingsbeurt met een extra rijtuig.

Ook vervoerder Connexxion laat weten dat ze binnen enkele jaren met extra materieel op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen willen gaan rijden, mogelijk zou het gaan om een nieuwe bestelling van de huidige Protos-treinen.

De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda, wat al enige tijd in de etalage staat, zal mogelijk worden overgenomen door het Japanse technische concern Hitachi. Het gaat om de verkoop van de treinendivisie, waarmee AnsaldoBreda zich nog alleen zal richten op de bouw van defensieproducten en helikopters. Aan het eind van 2014 moet meer bekend worden gemaakt.

De ontvoerde NS-machinist Sjaak Rijke heeft opnieuw van zich laten horen. Het is nu ruim 1000 dagen nadat hij ontvoerd werd vanuit Mali door een splintergroep van de terreurgroep Al-Qaeda.

Spoorwegbeheerder ProRail en Keyrail, exploitant van rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht, moeten allebei een geldboete van 900.000 euro betalen naar aanleiding van de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek

De Eurostar heeft tijdens zijn twintigste verjaardag op het station van London St. Pancras zijn nieuwste hogesnelheidstrein gepresenteerd. De EuroStar e320 is de opvolger van het huidige materieel waarover de Eurostar nu beschikt.

December

In het begin van deze maand maakte de NS definitief bekend dat ze nieuwe treinen zouden kopen, om aan de vraag van het steigende reizigersaantal te kunnen voldoen. Zo zijn er twee types aan nieuwe treinen bij de Spaanse treinbouwer CAF en het Zwitserse Stadtler besteld, en zijn de oude ` dubbeldekkers weer in dienst gesteld.

De maand december staat ook voornamelijk in het teken van de nieuwe dienstregeling die tijdsgetrouw halverwege elke decembermaand van start gaat. In deze dienstregeling start de Beneluxtrein weer net als voorheen weer in Amsterdam, ook is deze voorzien van een vernieuwingsbeurt, waarbij de vingers in het begin van de maand nog even gekruisd moesten worden. Ook zijn er extra treinen bijgekomen waarmee de NS kan voldoen om twee maal per uur een trein te laten rijden.

Ook werd halverwege de maand het spoor getroffen door een korte werkonderbreking rond Den Haag omdat enkele treinpersoneelsleden de noodklok luidden vanwege de nauwe werkomstandigheden, waarop de NS hulpvaardig op reageerde.

Ook was december de maand van de Belgische spoorstakingen, waarbij het spoor in gedeeltelijk of in het geheel voor enkele dagen, verspreid over de maand, werd stilgelegd, vanwege onrust in de aanpassingen van het kabinet. De Beneluxtrein die onlangs nog vaker en met nieuwe rijtuigen rijdt , werd hier wel helaas de dupe van de staking, en dat ook nog eens op de eerste dag van de nieuwe dienstregeling.

De Nederlandse Spoorwegen willen een belang van veertig procent in Eurostar kopen. De Britse overheid heeft het belang in de Frans-Britse hogesnelheidslijn onlangs te koop aangeboden. Het is onduidelijk wat de NS uiteindelijk ermee van plan is.

Tijdens de jaarlijkse Serious Request Actie van radiostation 3FM heeft de NS een oud barrijtuig van NedTrain op een veiling aangeboden. Uiteindelijk levert het rijtuig €17.500 euro op.

Tijdens het eerste winterweer in het jaar op 27 december is het treinverkeer onder de lijn van Utrecht grotendeels stil komen te liggen door een groot aantal verstoringen. Opmerkelijk is dat het treinverkeer voor die dag al volgens een uitgedunde nood-dienstregeling reed. Pas in de loop van middag kwam het treinverkeer weer op gang. Maatschappij Voor Beter OV reageerde de dag van te voren furieus op het 'te vroeg' inzetten van een nooddienstregeling.

Treinenweb in 2014

Ook voor Treinenweb is er weer het één en ander gebeurt, zo zijn er door de redactie 848 nieuwsberichten geplaatst, wat helaas iets lager uitkomt dan het voorgaande jaar, maar alsnog een flink aantal is.

Ook heeft de website dit jaar diverse verbeteringen gekregen, en wordt er inmiddels volop werkt aan nieuwe mogelijkheden, waaronder een verbeterde routeplanner met accuratere gegevens, een routekaart, meer mogelijkheden voor de pagina voor materieelinzet, en verbeteringen aan de layout om het smoeltje van de site weer geschikt te maken voor 2015 en de daarop volgende jaren.

Verder zijn er ook dit jaar ook weer nieuwe opnames voor Reizigers in Beeld geweest en volgden er enkele diverse interessante reportages waaronder de Spoorparade, een interview met de eigenaars van Respect voor NS en een speurtoch naar een aantal treinen in de Westhaven van Amerdam.

Ook in 2015 zullen we verder gaan met het maken van (video)reportages, waaronder het derde seizoen van Reizigers in Beeld. Hiervoor zoeken we weer nieuwe spoorhobbisten en zullen daar binnenkort een inschrijvingspagina voor openen. Tevens worden er enkele pilots gestart voor nieuwe videoprogramma's die mogelijkerwijs in het volgende jaar uit zullen worden gebracht.

Al met al een hoop ontwikkelen om op Treinenweb te blijven volgen!

We wensen bij deze al onze partners en bezoekers van de site en fantastisch nieuw(s)jaar, en tot in 2015!