NS introduceert nieuwe dienstregeling 2015

Vanaf a.s zondag 14 december 2014 zal de NS volgens de nieuwe dienstregeling voor 2015 gaan rijden. Dit betekent dat er meer treinen zullen rijden volgens de 'minimaal 2 treinen per uur-frequentie', dat er meer treinen in de spits zullen rijden, en dat er een nieuw station geopend wordt. Ook zal de Benelux-trein naar Brussel verlengd worden en een hogere frequentie krijgen.

Nieuwe stations:

Nijmegen Goffert ligt tussen Nijmegen en Nijmegen Dukenburg. Hier zal vanaf 14 december tweemaal per uur de Sprinter Nijmegen–’s-Hertogenbosch in beide richtingen een stop maken. In de spits wordt de frequentie tussen Nijmegen en Wijchen verhoogd van twee naar viermaal per uur, deze nieuwe Sprinter stopt in beide richtingen in Nijmegen Goffert en Nijmegen Dukenburg.

Vanaf 1 februari 2015 zal Barneveld Zuid ook geopend worden. Dit station wordt door Connexxion geexploiteerd, en ligt  tussen Barneveld Centrum en Lunteren. Tweemaal per uur stopt de stoptrein Amersfoort–Ede-Wageningen en tweemaal per uur de stoptrein Amersfoort–Barneveld Zuid in beide richtingen.

Algemene veranderingen

Sprinter Den Haag Centraal–Rotterdam Centraal–Dordrecht–Roosendaal/Breda
De Sprinter Den Haag Centraal–Rotterdam Centraal–Dordrecht–Roosendaal en de Sprinter  Den Haag Centraal–Rotterdam Centraal–Dordrecht–Breda rijdt van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur twee in plaats van éénmaal per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations. Door deze extra Sprinters zijn er vier in plaats van drie reismogelijkheden per uur van/naar Roosendaal en van/naar Breda. 

Sprinter Heerlen–Sittard
De Sprinter Heerlen–Sittard rijdt van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur twee in plaats van éénmaal per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.  Door deze extra Sprinters zijn er vier in plaats van drie reismogelijkheden van/naar Eindhoven/ Schiphol. In Sittard kunt u overstappen op de Intercity van/naar Eindhoven/Amsterdam Centraal.

Sprinter Arnhem–Ede-Wageningen
De Sprinter Arnhem–Ede-Wageningen rijdt van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur twee in plaats van éénmaal per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.  Door deze extra Sprinters zijn er zes in plaats van vijf reismogelijkheden van/naar Ede-Wageningen. 

Intercity Amersfoort–Apeldoorn–Deventer
De Intercity Enkhuizen–Amsterdam Centraal–Amersfoort–Apeldoorn–Deventer rijdt ook in de daluren éénmaal per twee uur vanaf Amersfoort door naar Deventer. Deze treinen rijden op het andere uur dan de Intercity Berlijn. In combinatie met de Intercity Den Haag Centraal–Utrecht Centraal–Amersfoort–Enschede en de Intercity Schiphol–Duivendrecht–Amersfoort–Enschede rijden er drie Intercity’s per uur tussen Amersfoort en Deventer.

Sprinter Utrecht Centraal–Breukelen
De Sprinter Utrecht Centraal–Breukelen rijdt in de daluren twee in plaats van viermaal per uur in beide richtingen.

Intercity Direct Amsterdam Centraal–Rotterdam Centraal
Vanaf 13 april rijdt de Intercity Direct Amsterdam Centraal–Schiphol–Rotterdam Centraal éénmaal  per uur in beide richtingen. Voor deze trein is toeslag vereist.

Extra treinen tot 02:00 uur
In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag tot 1.00 uur rijden er vanuit de randstad enkele extra Intercity’s naar grote knoop stations zoals bijvoorbeeld Zwolle, Deventer, Haarlem en Dordrecht. Tussen Utrecht Centraal, Ede-Wageningen, Arnhem en Nijmegen tot 2.00 uur.

Uitbreiding nachtnet

Uitbreiding Nachtnet Utrecht Centraal–Ede-Wageningen–Arnhem–Nijmegen
In de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag is het Nachtnet uitgebreid met  drie treinen tussen Utrecht Centraal–Ede-Wageningen–Arnhem–Nijmegen.  Eénmaal vanuit Utrecht Centraal deze Nachtnettrein stopt extra in Driebergen-Zeist,  Veenendaal-de Klomp en Elst. En tweemaal vanuit Nijmegen. In Utrecht Centraal sluiten deze Nachtnettreinen aan op het Nachtnet van/naar Amsterdam Centraal– Schiphol–Den Haag HS–Rotterdam Centraal en op het Nachtnet van/naar Amersfoort. 

Nachtnet rondom Schiphol
Door innovaties bij gepland onderhoud aan het spoor is Schiphol weer elke nacht per trein bereikbaar. In de nacht van dinsdag op woensdag stoppen de Nachtnettreinen niet in Schiphol maar worden omgeleid via Haarlem (zonder daar te stoppen), deze treinen stoppen extra in  Amsterdam Bijlmer Arena. In deze nacht rijden er in beide richtingen een vijftal pendeltreinen Leiden Centraal–Schiphol– Amsterdam Bijlmer Arena. Reizigers naar/van Schiphol stappen in Amsterdam Bijlmer Arena of Leiden Centraal over. 

NS International

InterCity Brussel
InterCity Brussel Intercity Amsterdam Centraal–Brussel vertrekt vanuit Amsterdam Centraal in plaats vanuit Den Haag HS en stopt ook in Brussel Nat.Luchthaven (Brussel Zaventem). De Intercity rijdt zestien keer per dag in beide richtingen tussen Amsterdam Centraal en  Brussel Zuid/Midi.

Nachttrein Amsterdam Centraal–Kopenhagen/Praag/Warschau
De verbinding van/naar Amsterdam Centraal–Kopenhagen/Praag/Warschau met de Internationale Nachttrein komt te vervallen.

Intercity Amsterdam Centraal–Berlijn
De Intercity Berlijn vertrek ± 19.00 uur vanaf Amsterdam naar Bad Bentheim–Hannover Hbf alléén op zondag in plaats van dagelijks naar Bad Bentheim. Deze trein wordt op het binnenlandse traject vervangen door een Intercity Amsterdam–Hengelo.  Van maandag tot en met zaterdag rijdt er een extra vroege Intercity naar Berlijn (Amsterdam Centraal vertrek ± 5.00 uur). Op maandagochtend rijdt een extra Intercity van Bad Bentheim naar Amsterdam Centraal. Op zondagochtend in de periode van 28 maart tot en met 1 november vertrekt de Intercity naar Amsterdam Centraal vanaf Hannover in plaats van Bad Bentheim.  In deze periode rijdt op zaterdagavond de Intercity door naar Hannover.

Ook zal het catering-rijtuig weer terugkeren nadat deze sinds enkele maanden uit de Intercity Amsterdam Centraal–Berlijn ontbrak.

Thalys
Thalys rijdt negen keer per dag vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs, twaalf keer naar Brussel Zuid/Midi en twee keer naar Lille. Medio april 2015 wordt een 13e verbinding toegevoegd van Amsterdam Centraal naar Brussel-Zuid/Midi.

Overige internationale verbindingen

Stoptrein Maastricht–Liège-Guillemins–Hasselt
De stoptrein Maastricht–Liège-Guillemins rijdt op zaterdag en zondag naar Liège-Guillemins en van maandag tot en met vrijdag door naar/van Hasselt.

Stoptrein Roosendaal–Antwerpen-Zuid/Puurs
De stoptrein Roosendaal–Puurs rijdt op zaterdag en zondag naar Antwerpen-Zuid en van maandag tot en met vrijdag door naar/van Puurs. Van Roosendaal naar Antwerpen-Centraal rijdt van maandag tot en met vrijdag een toegevoegde spitstrein in de ochtend en van Antwerpen-Centraal naar Roosendaal in de avond.

Bron: NS.nl