Maandag treinverkeer rond Brussel plat vanwege staking

Het treinverkeer van en naar het Belgische Brussel zal maandag grotendeels stilliggen als gevolg van een landelijke stakingsdag. Het gehele openbaar vervoer rond de hoofdstad zal plat liggen, waaronder ook de Belgische televisieomroep VRT.

Treinreizigers die naar Brussel willen reizen moeten zondagavond en dinsdagochtend rekening houden met uitval van treinen. Maandag zal er helemaal geen treinverkeer naar de hoofdstad plaatsvinden. Thalys raadt reizigers daarom aan hun reis uit te stellen door hun ticket om te boeken of hun ticket kosteloos te annuleren.

Deze stakingsdag is de inmiddels de derde die plaatsvindt op een maandag, Op 9 november vond de eerste stakingsdag plaats, waarna op 24 november de staking naar anderen gebieden in België werden verplaatst, waaronder in Luik en Antwerpen. De vakbonden willen België op 1 december in het geheel platleggen met een algehele staking.

Het Belgische protest wordt gehouden tegen het bezuinigingsbeleid van de centrum-rechtse regering van Charles Michel. Hij heeft de voornemens om de pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar,. Daarbij wil hij ook de de salarissen tijdelijk bevriezen en de uitkeringen verlagen. Daarnaast wil de Vlaamse regering het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs verhogen en de hypotheekrenteaftrek flink versoberen.