FNV: "NS breekt staking schoonmakers"

De Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, gaat onderzoek doen naar de NS omdat die uitzendkrachten zou hebben ingezet om de treinen schoon te maken. Dat zei een woordvoerder van de inspectie vrijdag. Zo zouden ze ook 's nachts mensen hebben ingezet om de treinen schoon te maken.

Doordat er vanwege stakingen in de schoonmakersbranche geen treinen meer worden schoongemaakt, is de NS nu genoodzaakt om zelf de treinen op te ruimen. Hiervoor is er in overleg met de SZW overeengekomen dat de NS eigen personeel mag inzetten. het personeel moet wel zelf vrijwillig aangeven of ze daartoe tot bereid zijn.

Echter vakbond FNV Bondgenoten heeft ontdekt dat de uitzendkrachten ook 's nachts aan het werk waren, wat niet mag. Het zou om zo'n tien personen gaan, waarbij er twee meldingen zijn gedaan. Aan de hand hiervan kan de inspectie een onderzoek opstarten.

FNV-bestuurder Ron Meyer laat weten dat het gaat om zo'n 10 uitzendkrachten in Den Haag en 10 in Amsterdam. Volgens de bestuurder gooit de NS alleen maar zijn glazen in tussen de FNV en werkgeversorganisatie OSB. "Dit is schofterig. Laat ze liever naar een oplossing zoeken en schoonmakers inbesteden, in plaats van duurdere krachten te betalen om het werk van de schoonmakers over te nemen.''

Van de tientallen kantoormedewerkers van NS die op verschillende plekken in het land rommel uit de coupés haalden, heeft Meyer overigens weinig gemerkt. "Die mensen zijn ook helemaal niet gewend aan de zware fysieke arbeid van het schoonmaken'', aldus de vakbondsman.

Volgens de FNV zijn er op dit moment een kleine 2.000 in staking , waaronder ruim 70 procent van de 500 schoonmakers die indirect voor de NS werken. De stakers eisen doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen en een verhoging van hun loon.

Bron: Treinreiziger