InterCity Direct wegens probleem met locomotieven van spoor gehaald

De InterCity Direct die voorheen de Fyra genoemd wordt is dinsdagmiddag per direct uit de dienstregeling gehaald. De 18 Traxx-locomotieven zijn teruggeroepen door fabrikant Bombardier. Volgens de fabrikant zijn er problemen gevonden bij de stroomafnemers. Vanaf morgen zullen de treinen weer rijden, al dan wel met minder treinen.

Eventuele problemen zouden zich vooral voordoen bij het omschakelen tussen de spanning van het conventionele NS-spoor en de HSL-verbinding. Bij het omschakelen van de bovenleidings-spanning wordt altijd de stroomafnemer omlaag gehaald, om schade te voorkomen. Op de route van de HSL gebeurt dit echter enkele malen tijdens een rit, wat slijtage zou kunnen veroorzaken aan de installatie stroomafnemer.

Reizigers moesten vandaag gebruik maken van de intercity via Leiden en Den Haag, die is zo'n half uur langer over de rit doet dan dan de InterCity Direct. De Benelux-trein tussen Den Haag HS en Brussel Zuid, die ook door Traxx-locomotieven wordt gereden rijdt overigens wel, dit is mogelijk doordat de oorzaak alleen van toepassing is op locomotieven die op de HSL-lijn rijden.

Traxx-locomotieven

De Traxx-locomotieven zijn een populaire serie locomotieven die vaak door spoorbedrijven worden worden gekocht of zelfs worden geleased. Tientallen spoorwegmaaatschappijen hebben een aantal van deze locomotieven in bezit. NS is zelf overigens geen eigenaar van de treinen, maar huurt ze van de Britse leasemaatschappij Angel Trains, maar later dit jaar zouden er 19 nieuwe locomotieven die op hun naam worden gezet, en tevens een nieuwe bestickering zullen krijgen dan de witte kleur waar ze mee rijden.

In de Tweede Kamer is er inmiddels door Stientje van Veldhoven (D66) een debat aangevraagd. Ze is bezorgd over de problemen. "Dit roept herinneringen op aan alle vertraging en kosten die de probleemtrein Fyra meebracht. Ik wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) horen hoe zij ervoor zorgt dat de reiziger niet opnieuw de dupe wordt. Daarom is een debat nodig'', aldus Van Veldhoven.

Prognose

De NS heeft laten weten dat er morgen een uursdienst zal worden gereden op de HSL, in plaats van elk half uur. Het is nog niet bekend op welke tijden dit zal zijn, maar het spoorbedrijf raadt aan om vooraf de NS reisplanner te raadplegen.


Een Traxx-locomotief van Bombardier als Intercity Direct-trein.
Foto: Wikipedia (CC)

Bron: Treinreiziger