ProRail: Tot 71 procent minder storingen door andere aanpak

Een nieuwe manier om het spoor te onderhouden lijkt volgens spoorbeheerder ProRail zijn vruchten af te werpen. Volgens de spoorbeheerder is de afgelopen 12 maanden het aantal storingen tussen Hoofddorp en Schiphol met 71 procent afgenomen. Rondom Utrecht Centraal zouden de storingen met 27 procent afgenomen zijn en rond Amsterdam Centraal 50 procent.

Sinds 2011 is het aantal wisselstoringen met maar liefst 12 procent gedaald. Wel is onduidelijk of de reizigershinder en de storingsduur in de zelfde mate is afgenomen.

Volgens de spoorbeheerder zijn de problemen afgenomen sinds er een nieuwe aanpak wordt gehanteerd. Hierbij worden onderdelen eerder preventief vervangen en krijgen wissels vaker een onderhoudsbeurt, aldus de spoorbeheerder. "De nieuwe methode is toegepast op de drukste trajecten met de meeste reizigers. De komende tijd gaan we deze werkwijze uitrollen in de rest van het land'', aldus een woordvoerster. Ook erkent ProRail dat het milde winterweer hierbij heeft geholpen.

Kritiek

Opmerkelijk genoeg wordt er bij reizigersverenigingen Beter OV en ROVER juist veel geklaagd over het gebrekkige onderhoud van het spoor. Zo raakte het treinverkeer in februari rond Den Haag ernstig verstoord toen er twee wissels bij reguliere controle uit voorzorg uit dienst gehaald moesten worden. Op hetzelfde moment werden ook twee andere wissels rond Rotterdam buiten gebruik genomen, wat uiteindelijk een groot knelpunt in de dienstregeling bracht met veel uitval van treinen.

Ontsporing

In januari werd het land geteisterd door tal van stremmingen nadat ProRail besloot tientallen wissels met spoed te vervangen of bij te stellen. De aanleiding hiervan was een ontsporing van een reizigerstrein bij Hilversum. Mogelijk zou deze ontstaan zijn door een defecte wissel.

Tijdens het spoedonderhoud werden toen diverse trajecten gedurende enkele weken behoorlijk ontregeld en werd het treinverkeer tussen Groningen en Delfzijl zelfs enkele dagen gestaakt.

Bron: Treinreiziger