Schade debacle met Fyra mogelijk fors groter dan verwacht

De schade vanwege het Fyra-debacle kan fors hoger uitpakken dan tot nu toe aangenomen is. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek dat het ministerie van Financiën uit heeft laten voeren, waarop financieel-nieuws website RTL Z de hand op heeft gelegd.

In de brief wordt duidelijk naar voren gebracht dat de NS tussen 2013 en 2024 119 miljoen euro minder winst uit kan keren aan de Nederlandse staat, de eigenaar van de NS. Dat bedrag is gebaseerd op een reeks aannames en een herzien business-plan, daaruit zou blijken dat het plan voor het alternatief van de V250-trein wordt doorberekend op basis van aannames.

Onderzoek door deskundigen

Op grond daarvan van deze aannames liet het ministerie van Financiën het plan onderzoeken door externe deskundigen. Hieruit konden uiteindelijk de conclusies worden getrokken dat het businessplan ‘solide en plausibel’ zou zijn, en dat de aannames erin ten aanzien van omzetten en kosten door NS ‘op aannemelijke wijze zijn onderbouwd’. Echter houden de deskundigen hiermee een slag om de arm.

De verwachte reizigersaantallen kunnen tegenvallen, en dat zou betekenen dat ook de winstgevendheid van NS zou dalen. Als gevolg daarvan komt ook de dividend-uitkering aan de staat in gevaar.

Om het scenario duidelijker te maken hebben de onderzoeker het onderzoek aan een stress-test onderworpen. Als hierin alles tegen zou zitten betekent dit dat dat de staat tussen 2013 en 2024 geen 119 miljoen aan dividenden misloopt, maar nog eens 98 miljoen euro.

Zowel de Nederlandse Spoorwegen als het ministerie van Financiën konden geen commentaar geven op het onderzoek van de financieel onderzoekers.


Een V250-trein die op korte termijn terug naar Italië zal gaan. (Foto: Ad Vijge)

Bron: RTL Nieuws