NS moderniseert dubbeldekstreinen

NS gaat 418 dubbeldeks-rijtuigen voorzien van een moderniseringsbeurt. Het beterft de eerste deel van de generatie VIRM-dubbeldekstreinen die in ons land als Intercity wordt ingezet.

De treinen zullen een zelfde indeling gaan krijgen als het onlangs gemoderniseerde dubbeldeksmaterieel dat voorheen als stoptrein reed. Zo zal de bovenste verdieping ingericht worden door de werkende en lezende treinreizigers die hun rust willen nemen, en zal de onderste verdieping voorzien worden van een informelere uitstraling met loungebanken.

De trein zal standaard naast draadloos internet en reisinformatieschermen ook een speciale aangepaste toilet krijgen voor rolstoelen. Ook zal de trein duurzamer in gebruik worden doordat deze wordt voorzien van  LED-verlichting die zich aanpast aan het daglicht. „Door deze modernisering spelen we beter in op de wensen van onze reizigers. Ook wordt de trein 20 procent zuiniger”, zegt NS-topman Huges.

De trein zal nog verder duurzamer in gebruik zijn door een zuinigere airco-installatie en een beter gestroomlijnde trein. De grootscheepse restyling wordt uitgevoerd in de werkplaats van Nedtrain in Haarlem.

Naar verwachting zal de eerste gemoderniserde dubbeldekker in 2016 de werkplaats uit komen.


De NS zal een deel van deze treinen de komende jaren voorzien van een modernisering.


Het interieur zal in grote lijnen overeen gaan komen met dit interieur en indeling, welke we in de onlangs onder handen genomen DDZ-treinen zien.

Bron: Telegraaf