Vernieuwd Rotterdam Centraal geopend door Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft even rond 14:45 vanmiddag het vernieuwde Centraal Station van Rotterdam geopend. De opening vond plaats met een handdruk van de koning tegen een scherm van een tablet, tijdens een dansvoorstelling. Vanaf 14:00 werden er toespraken gehouden door de burgemeester en de top van de NS en ProRail.

Op het station is de hele dag van alles te doen, waaronder een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Verbouwing

De verbouwing van het station begon in 2008 en was nodig om Rotterdam Centraal 'toekomstbestendig' te maken. Hierbij is de oude voetgangerstunnel gesloopt samen met het stationsgebouw. Uiteindelijk is vorig jaar de nieuwe hal en een deel van het stationsgebouw geopend, waarna de afgelopen periode kleinere werkzaamheden op het station zijn afgerond.

Het hele station heeft een oppervlak van 46 duizend vierkante meter. In het nieuwe gebouw is meer ruimte voor winkels. Het aantal winkels is bijna verdubbeld ten opzichte van het oude station. Ook is het station duurzaam doordat er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen op het dak om de energie op te wekken voor de verlichting, de liften en roltrappen.

Stationsgebouw

De karakteristieke letters en klok hebben ook in het nieuwe gebouw een plaats gekregen. Nadat er enkele ajren geleden een aantal van gestolen zijn, zijn er van de missende letters replica's van gemaakt. De bouw van het gehele station kostte totaal zo'n 675 miljoen euro. De Rotterdamse jeugd noemt het gebouw de 'kapsalon', naar een snack met kebabvlees, patat, kaas, ui, knoflooksaus en sambal die wordt geserveerd in een aluminiumschaaltje, omdat het gebouw ook lijkt op een aluminiumschaaltje.

Acties

Om de opening een nog feestelijker tintje te geven heeft proRail ook twee acties bedacht:

Zo is er een 'selfie'-actie waarmee je een selfie kan fotograferen in de spiegelbol in de stationshal, welke op Twitter van @RdamCentraal kan worden gedeeld met de hashtags #13mrt14 en #selfie. Alle selfies worden verzameld in een live fotomozaïek op het scherm in de hal.

Daarnaast worden er op Rotterdam Centraal door balonnen uitgedeeld. Neem deze met je mee naar je eindbestemming, maak een selfie met de ballon en iets dat onmiskenbaar 'bewijst' waar je bent en stuur je selfie met #13mrt14 en #selfie naar @RdamCentraal. De ‘verste weg’ (van Rotterdam Centraal) en de drie meest originele selfies vallen in de prijzen.

Update 15:15: Bericht geactualiseerd naar de recente opening van het gebouw door koning Willem-Alexander. De live-stream is ook bijna teneinde.

Bron: Nieuws.nl