NS betaalt boete machinist voor bijna-botsing bij Zwolle

De machinist die een boete heeft gekregen omdat hij vorig jaar september bij Hattemerbroek door een rood sein reed, hoeft zijn boete niet zelf te betalen. De NS, zijn werkgever, neemt de boete van 3.800 euro voor zich. Ook gaat de machinist in beroep.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaf de machinist een boete, omdat hij bijna een botsing veroorzaakte nadat hij met hoge snelheid door een rood sein reed, en vervolgens op een baanvak terecht kwam waar een intercitytrein een noodstop maakte.

De NS is het niet eens met de sanctie van de ILT, en laat weten dat ze een persoonlijke boete voor de machinist te zwaar vinden. "Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood. Het is een van de ergste dingen die je als machinist kan overkomen", zo schrijft de NS.

Primeur

Het is voor de eerste keer dat de ILT een boete uitdeelt aan spoorwegpersoneel bij overtredingen op het spoor. Omdat de NS het niet eens is met de boete, neemt zij de kosten daarvan voor rekening en zorgen zij ook voor bijstands-steun voor de machinist. Het feit dat de boete in betaald wordt, is een procedure die eerst afgerond moet worden voordat er in beroep kan worden gegaan.

De NS heeft laten weten dat  ze op dit moment aan een passend beleid werken, om toekomstige situaties zoals deze te kunnen vermijden.

Bron: RTV Oost