"NS slaat negen keer per dag station over"

Elke dag worden in Nederland gemiddeld negen stations overgeslagen door een trein om te voorkomen dat er grootschalige vertragingen ontstaan. De meeste keren gebeurt dat op de trajecten tussen Nijmegen en Arnhem, tussen Bergen op Zoom en Vlissingen en tussen Utrecht en Hilversum.

Deze bevindingen schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dagelijks stoppen treinen bijna veertigduizend keer op een station. In 0,02 procent van de gevallen wordt er een station overgeslagen. Volgens gegevens van de NS stelt de staatssecretaris dat dit alleen maar op de kleine stations gebeurt. Mocht dit gebeuren dan wordt dit overigens niet geregistreerd.

Met het overslaan van stations wil de NS in uiterste gevallen voorkomen dat grote groepen reizigers nog meer vertraging oplopen. Zo werd Nijmegen Lent in totaal al 374 keer overgeslagen (0,81 procent), en op station Elst was dit iets minder (0,79 procent). Arnhem Zuid werd 376 keer overgeslagen (0,82 procent). Op Utrecht Overvecht reed er 135 keer een trein door (0,14 procent).

'Niet verbieden'

Ondanks het overslaan van stations 'een doorn in het oog is' wil de staatssecretaris dit de Ns niet verbieden. ''Als ik dat zou verbieden zou ik NS mogelijk dwingen een andere bijsturingsmaatregel toe te passen die tot meer hinder leidt voor reizigers. Dat is niet in het belang van de (veel) grotere groep reizigers'', schrijft ze daarover. Wel benadrukte ze dat het alleen mag gebeuren als er echt de noodzaak voor is, en de de NS verantwoordelijk is om goede punctualiteit aan te houden met zo min mogelijk vertragingen en een goede dienstregeling.

Bron: Nu.nl