NS pakt agressie tegen personeel aan

De Nederlandse Spoorwegen zijn met de spoorvakbonden maandagavond overeengekomen om de agressie tegen het personeel in te dammen. Hiervoor is een pakket samengesteld met diverse maatregelen. Dat heeft een woordvoerder van FNV Spoor dinsdag laten weten. Hij zegt er vooral blij mee te zijn dat het spoorbedrijf veiligheid voorop gaat zetten, net boven de service aan de reizigers.

De eerste verandering zal een nieuw uniform zijn, deze zullen twintig medewerkers tijdens een proefperiode gaan dragen. Zij krijgen nieuwe broeken en gele jassen, zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis. De vervanging kan de kleding heeft te maken met het feit dat de huidige broeken na een vechtpartij al scheuren vertonen. Deze proefperiode gaat deze maand nog van start.

Een tweede aanpassing is het aanpassen van de titel. In plaats van "Service & Veiligheid" staat Veiligheid voorop, volgens Berghuis. Daarom zal de naam aangepast worden naar "Veiligheid & Service (V&S)".

Ook wordt er onderzoek gedaan naar meerdere bevoegdheden voor het V&S-personeel, zoals bijvoorbeeld het dragen van vuurwapens. Ook is er afgestemd dat de surveillanten in groepen van vier personen op pad zullen gaan. "Dat voelt een stuk professioneler en de kans dat iemand dan agressief wordt is een stuk kleiner", zegt Berghuis.

Meer controles

De komende twee maanden wordt een stuk meer gecontroleerd op zwartrijden. Daar zou agressie namelijk vaak mee beginnen. Ook worden er publiekscampagnes door de OV-bedrijven ingezet om de impact van geweld tegen veiligheidspersoneel te laten zien. Die campagne wordt vergelijkbaar met de campagne over geweld tegen ambulancemedewerkers.

Daarnaast moet de overheid ook geld gaan vrijmaken voor de spoorwegpolitie, vinden de vakbonden en de NS. Hiervoor is aan Ronald Plasterk (  minister van Binnenlandse Zaken, PvdA) gevraagd om een heroverweging te maken in de sluiten van de politiebureau's op de stations.

Cruciale punten ontbreken

De Spoorvakbond VVMC is echter van mening dat er nog een tal van punten ontbreken in het pakket aan maatregelen. "Er ligt een pakketje maatregelen voor Service & Veiligheid, maar over een aantal cruciale punten zijn geen afspraken gemaakt! Het is aan de leden", reageert vakbondsbestuurder Wim Eilert op Twitter.

Over de ontbrekende maatregelen gaan de bonden en de NS dan ook in december weer rond de tafel zitten. Het spoorbedrijf laat weten dat er sprake is van een maatschappelijk probleem dat de NS niet alleen kan oplossen. Zij zeggen jaarlijks 100 miljoen euro in veiligheid te investeren.

Arriva

Niet alleen de NS, maar ook Arriva heeft aangegeven dat zij ook met agressie tegen het spoorwegpersoneel te maken hebben. Daarover luidde VVMC eerder de noodklok. Tussen Arriva en de spoorbonden zijn er echter nog geen afspraken gemaakt, wel laat de VVMC weten dat er een gesprek met Arriva plaats gaat vinden, maar de datum is echter nog niet bekend.


Spoorwegpolitie op Den Haag HS
Foto: Edo Dijkgraaf

Bron: Treinreiziger