Belgen liggen de Lage Landen Lijn dwars

België lijkt de toekomstige Lage Landen Lijn op het spoor te hinderen. De concurrent van de NS, op het traject van Den Haag naar Brussel, wordt tot nu toe nog geen enkel Belgisch treinpad toegewezen voor in de dienstregeling van 2014.

Volgens bronnen in België gaan alle aangevraagde treinpaden (voor een verbinding van zestien keer per dag op en neer naar Brussel) naar de NS. De NS wil hierop geen commentaar geven. Hiermee lijkt de komt van de nieuwe Lage Landen Lijn onzeker te worden, volgens de Haagse verkeerswethouder Peter Smit.

De bedoeling is dat er met de inzet van de gemeente Den Haag vanaf 15 december 2013 (de ingang van de nieuwe dienstregeling) een rechtstreekse trein tussen Den Haag en Brussel te laten rijden.

Maandag besluit
Aanstaande maandag wordt duidelijk of België ook concurrentie voor de NS toestaat tussen Nederland  en België. De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel zal hierover dan een beslissing nemen.

Een woordvoerder van Infrabel wilde woensdag niet aangeven welke partijen op het traject willen rijden en een aanvraag hebben ingediend. De zegsman zei dat er bij het besluit rekening zal worden gehouden met het veiligheidscertificaat van de aanbieders en de verdeling van de tijden en ritten.

Bron: Telegraaf