Interview: 'The Public Guitar' op Utrecht Centraal

Wie is die gitaar, voorzien van de letters PUBLIC op het Meetingpoint van Utrecht Centraal; de houten 'zitkamer' in de stationshal; nou nog niet tegengekomen. En wie hem al in zijn handen gehad?

De gitaar hangt er al weer enkele maanden en iedereen mag er op spelen, of ze nou getalenteerd zijn of niet. Wij waren ook benieuwd wat de gitaar daar nou precies deed, en hoe deze daar nou gekomen is.

We hebben ontdekt dat Guiot Duermeijer de initiatiefnemer van 'The Public Guitar' is en hebben hem enkele vragen gesteld:

Wat is The Public Guitar en waar is hij wel eens eerder geweest?
The Public Guitar is een inititatief van mij, Guiot Duermeijer. Ik ben eigenlijk theaterinstallateur/toneelschrijver, zie: www.babastki.nl. Als ik een gitaar krijg, dan geef ik hem graag terug aan de mensen. Ik vind het heerlik als mensen mogelijkheid hebben om overal gitaar te spelen. De eerste versie van The Public Guitar stond in een metro-station in Brooklyn (New York). Om hier een indruk van te krijgen, kijk dan vooral naar de eerste paar filmpjes op het kanaal: www.youtube.com/ThePublicGuitar

Hoe heb je de gitaar gevonden en hoe is deze in Utrecht verzeild geraakt?
Een vriendin van mij heeft deze gitaar gevonden bij het grof vuil en aan mij gegeven. Ik heb hem vervolgens opgeknapt en in samenwerking met NS-stations op Utrecht Centraal gehangen.

Nu vinden we deze in Utrecht op het station, het Meetingpoint om precies te zijn, wat kan je wat vertellen over de populaiteit?
Bijna dagelijks krijg ik foto's en filmpjes binnen van spelende mensen. Zo leuk. Ik zet alles op www.youtube.com/ThePublicGuitar

Hoelang kunnen we deze nog op het Meetingpoint aantreffen.
Zo lang hij het doet en de NS het leuk vindt.

Zijn er plannen om de gitaar naar een andere locatie op de wereld te sturen?
Dat weet je nooit. Op hetzelfde moment is een andere kunstenaar bezig met een Public Guitar in Londen, dus misschien wordt het wel een trend.