Hanzelijn feestelijk geopend door Koningin Beatrix

De route van de nieuwe Hanzelijn
De route van de nieuwe Hanzelijn

De Hanzelijn, het nieuwe vijftig kilometer lange spoor tussen Lelystad en Zwolle, is vandaag officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Met een druk op de knop op het perron in Lelystad en onder het toeziend oog van vele honderden aanwezigen opende ze het nieuwe spoor. Tijdens de openingsceremonie werd het woord aan o.a Marion Gout-van Sinderen (ProRail president-directeur) en minister Schulz gegeven.

Na een half uur vertrok de Hare Majesteit met tientallen gasten in de Koninklijke Trein, waarmee de eerste officiële rit over de Hanzelijn een feit was. Tijdens deze rit werd onderweg naar Zwolle de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid aangedaan. Achter de trein van de Hare Majesteit volgde een trein met andere genodigden van ProRail, waarna er in bedrijfssfeer in Zwolle een toast werd uitgebracht op de opening van de nieuwe lijn.

Speeches
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) benadrukte tijdens de openingsceremonie het belang van de spoorlijn voor het gehele spoorwegennet: “De Hanzelijn maakt ons spoornet groter en beter. Het is dus een aanwinst voor ons hele land. Ik feliciteer vooral alle reizigers, die vanaf zondag gaan reizen met de trein op deze lijn. En ik wens u natuurlijk: een goede reis!”

President-directeur Marion Gout-van Sinderen van spoorbeheerder ProRail, dat de spoorlijn in zes jaar bouwde, droeg in haar speech het spoor over aan NS voor gebruik. "Vandaag voegen we een belangrijke mijlpaal toe aan de Nederlandse spoorhistorie. Met de opening van de Hanzelijn sluiten we de laatste ontbrekende schakel in het Nederlandse spoornet. Met genoegen draag ik deze nieuwe spoorlijn over aan mijn collega van de NS, aan de reizigers, aan de goederenvervoerders en aan u allen."

President-directeur Bert Meerstadt van NS: "Voor NS is 2013 een heel bijzonder jaar voor onze klanten want er komen vier grote ontwikkelingen samen: de ingebruikname van deze Hanzelijn, het rijden met de nieuwe Fyra V250 trein over de hogesnelheidslijn naar Brussel, vijf nieuwe stations en hogere frequentie op een aantal trajecten. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan meer en betere verbindingen voor onze reizigers."

Hanzelijn
De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. Dronten en Kampen verwelkomen nieuwe stations. ProRail bouwde de Hanzelijn binnen tijd en budget en blijft vervolgens het beheer, onderhoud en verkeersleiding verzorgen. NS voert vanaf 9 december de dienstregeling uit over de Hanzelijn.

8 december: Open Dag

Op 9 december start het reguliere treinverkeer over de Hanzelijn. Op 8 december vinden er nog talloze festiviteiten plaats in de vier Hanzelijn-steden. NS stelt die dag treinen beschikbaar voor gratis 'kennismakingsritten' over het traject. Zie voor meer informatie www.hanzelijnverbindt.nl

Bron: ProRail