Treinenweb introduceert 'TrainTracing'

We hebben flink gelachen, maar helaas het is allemaal een 1 april grap geweest.
Lees hier meer.


Al vele maanden is er achter de schermen hard aan gewerkt. Een nieuwe dienst van Treinenweb met de naam 'TrainTracing'. Met dit systeem kunnen treinen in het gehele land gelokaliseerd worden.

Wat is het?
Dit systeem wordt door de treinkenners ook Track & Tracing genoemd. Met het systeem is het mogelijk om direct inzicht te krijgen in de locatie van een bepaalde treinstel of stam. Zo kan je zien of deze in dienst is of dat het stel buiten dienst staat en opgesteld staat op een opstelterrein. Op deze manier kunnen treinspotters vanuit hun luie stoel (of via de telefoon) uitzoeken waar een bepaalde trein is zodat ze zeker kunnen zijn dat ze die trein op die plek kunnen vinden (mits deze niet ondertussen weg is gereden). Zo is er meer kans om foto's van een uniek treinstel te maken en kan men meer kans krijgen of om met een bepaald stel te reizen, bijv. de ongemoderniseerde koplopers waarvan er nog maar enkelen in ons land rond rijden.

Hoe werkt het?
Het systeem werkt heel simpel. Afgelopen jaren zijn alle actieve treinstellen van de NS voorzien van een GPRS en GPS systeem waarmee ze heel simpel gelokaliseerd kunnen worden. Voorheenwas het raadplegen van deze informatie dit alleen mogelijk voor intern gebruik door NS en NedTrain, echter door een wetswijziging eind vorig jaar is het mogelijk dat deze data ook door derden gebruikt mag worden.

Zo hebben wij een contract afgesloten met de firma 'Tech Train Supplies'  (die dit Track & Trace systeem onderhoudt) om die data te mogen gebruiken. Deze hebben we in een gebruikersvriendelijke site verwerkt om deze nieuwe unieke dienst te mogen verwelkomen.

In gebruikname
Binnen enkele dagen zal dit systeem in gebruik worden en kan men op Treinenweb zoeken naam de locatie van bepaalde treinstellen. Dit zal werken in combinatie met een Google Maps kaartoverzicht, en van alle stellen valt de lokatie van de afgelopen week terug te halen. Op termijn zullen we dit uitbreiden naar een maand.

Bij deze hoop ik met trots deze nieuwe dienst te verwelkomen en wens jullie er alvast veel plezier mee.

Een overzicht waar ICMm-treinstel 4208 voor het laatst is
gesignaleerd
.