Prijzen van treinkaartjes zullen volgend jaar opnieuw stijgen

De prijzen voor een ritje met de NS zullen in 2026 waarschijnlijk met 6 tot 9 procent stijgen. Dit heeft de demissionaire staatssecretaris van Infrastructuur Thierry Aartsen bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Door bezuinigingen bij NS zullen treinen uiteindelijk drukker worden.
De exacte prijsverhoging wordt uiterlijk begin november definitief vastgesteld. Aanvankelijk wilde NS de tarieven met 12 procent verhogen, maar na overleg met het kabinet is besloten de stijging iets in te krimpen.
Besparing bij NS
Het spoorbedrijf gaat besparen op het onderhoud van materieel door een kleinere buffer aan beschikbaar materieel aan te houden. Dit kan leiden tot drukkere treinen, vooral in de spits op dinsdagen en donderdagen, en in het najaar in de Randstad, de drukste periode van het jaar. NS en het kabinet gaan hierover verder overleggen om de afspraken over de zitplaatskans aan te passen. Daarnaast bespaart NS door eersteklasstoelen in de Sprinters te vervangen door tweedeklasstoelen. Dit besluit is al genomen en de vervanging is begonnen bij de SLT-stellen. Ook wil NS het aanbod van kortingen herzien; recent werd bijvoorbeeld de NS Jongerendagkaart afgeschaft om kosten te besparen.
Hogere kosten en verliezen
De prijsverhoging is nodig omdat NS de afgelopen jaren te maken heeft gehad met stijgende kosten, onder meer door hogere lonen, terwijl het bedrijf ook al enkele jaren verlies draait. Eerdere geplande prijsstijgingen werden steeds afgezwakt door financiële steun van het Rijk en het deels zelf opvangen van kosten door NS. Nu wil de spoorwegmaatschappij de uitgestelde verhogingen alsnog doorvoeren om de financiële situatie te verbeteren, waar ze al vijf jaren op een rij inzitten.
Prijsverhoging mogelijk in meerdere stappen
De totale prijsstijging kan oplopen tot 9 procent, opgebouwd uit een uitgestelde verhoging van 3 procent, een inflatiecorrectie van ongeveer 2,5 procent, en 3,5 procent verhoging volgens de afspraak tussen NS en het Rijk voor 2026. Het exacte percentage is nog niet definitief, onder andere doordat het inflatiecijfer nog niet bekend is. Ook wordt de mogelijkheid opengehouden om de verhoging gefaseerd door te voeren. In november moet er meer duidelijkheid komen over de plannen.
De afgelopen jaren steeg de prijs van het treinkaartje alleen met de verwachte inflatie, terwijl de daadwerkelijke inflatie in die jaren veel harder steeg. De ontwikkeling van de prijs van het treinkaartje is daardoor fors achtergebleven bij de inflatie. De prijs van het treinkaartje bleef in 2024 gelijk. In 2025 steeg de prijs van het treinkaartje met 6,18 procent, na afspraken met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.