Zeeland wordt vanaf 2026 beter bereikbaar met de trein

Zeeland wordt vanaf 2026 beter bereikbaar met de trein. (Foto: VirtualSteve)
Zeeland wordt vanaf 2026 beter bereikbaar met de trein. (Foto: VirtualSteve)

De provincies Zeeland en Noord-Brabant worden vanaf dienstregeling 2026 beter met elkaar verbonden. NS gaat de huidige treinverbinding tussen Zwolle en Roosendaal eens per uur doortrekken naar Vlissingen. Dat is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen de Provincie Zeeland, NS, spoorbeheerder ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De afspraken zijn onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ voor het niet realiseren van een marinierskazerne in Vlissingen. Met de aanpassing vervalt eens per uur de overstap in Roosendaal voor reizigers die van Zeeland naar Breda of de andere Brabantse steden willen reizen. Voor reizigers zal de provincie daardoor beter bereikbaar worden.

Tevredenheid

De provincie Zeeland zette zich al langer in voor een directe verbinding met Breda, Tilburg, Den Bosch en verder. Gedeputeerde Harry van der Maas (Openbaar Vervoer) is dan ook erg blij met de toezegging: “We zijn enorm tevreden met deze directe verbinding. Wie nu tussen Zeeland en Brabant reist moet altijd overstappen op Roosendaal en regelmatig bleek het lastig om die overstap te halen. Voor ons is de nieuwe rechtstreekse treinverbinding een grote verbetering voor de bereikbaarheid van Zeeland.”

Het openbaar vervoer heeft een belangrijke rol om Nederland duurzaam bereikbaar te houden. Daarom verbinden onze treinen steden, regio's en provincies met elkaar. Vanaf 2025 krijgen Vlissingen en Breda een directe verbinding. Die treindienst is een grote stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van Zeeland.

Dienstregeling

Vanuit Vlissingen rijden nu twee keer per uur treinen naar Amsterdam en 1 keer per uur naar Roosendaal. Die laatste rijdt vanaf 2026 door naar Zwolle via Breda, Tilburg, Den Bosch, Nijmegen en Arnhem. De nieuwe treinverbinding zal ingaan met de dienstregeling van 2026 en zal na drie jaar worden geëvalueerd.