Treinreizigers ontstemd over vernieling van stationspiano in Tilburg

Station Tilburg moet het voorlopig even doen zonder stationspiano in de wachtruimte. (Foto: Treinenweb)
Station Tilburg moet het voorlopig even doen zonder stationspiano in de wachtruimte. (Foto: Treinenweb)

Wachtende treinreizigers op station Tilburg moeten het voorlopig even zonder vrolijke muziek doen. Een vandaal heeft recentelijk de stationspiano die in de aangrenzende wachtruimte stond volledig vernield waardoor er geen zuivere noot meer uit het klavier te krijgen was.

Tegenover Omroep Brabant geven de initiatiefnemers aan ontstemd te zijn. "Op een gegeven moment moet je eerlijk tegen jezelf zijn en ermee stoppen". De piano kwam er uiteindelijk nadat het station in 2021 grotendeels verbouwd werd. Hoewel de NS aangaf geen piano te willen plaatsen gingen ze na aandringen toch uiteindelijk overstag.

Pechmagneet

Helaas lijkt het publieke muziekinstrument een pechmagneet te zijn. Een jaar na ingebruikname werd deze door vandalistische voetbalsupporters omver gegooid. Vorig jaar ging het fout toen een Belgische muzikant de piano wou verhuizen omdat hij door de zon verblind werd, de piano wou verhuizen en het loodzware instrument op zijn voeten terechtkwam waardoor zowel de voet als de piano braken. Dit keer is de piano weer door een één of meerdere vandalen vernield.

Hoewel de piano enkele keren vervangen of hersteld is haalde deze vorig jaar nog het nieuws toen een reiziger nietsvermoedend een dramatisch deuntje speelde uit de film 'Requiem for a dream' terwijl er enkele meters verderop een aanhouding van de politie plaatsvond, dat op Dumpert werd geplaatst.

Herstel

Pianostemmer en -technieker Edward Meijer heeft de piano opnieuw onder zijn hoede genomen en kan het niet laten om de reparatie uit eigen zak te betalen, ondanks dat het veel werk is. "De klep was weg, er staken dingen uit de piano en iemand had met zijn handen het mechaniek kapotgetrokken. Als je dat ziet, zakt de moed je in de schoenen."

Meijer stelt ook dat het repareren van de piano geen optie is, maar vertelt wel dat veel mensen graag op hem rekenen zodat de stationspiano op termijn weer gebruikt kan worden. Hij hoopt wel dat de piano een andere plek in de wachtruimte zal krijgen. Zodra ProRail goedkeuring heeft gegeven keert de piano weer terug.