Oostenrijkse ÖBB schaft extra Desiro's aan voor de Cityjet

De ÖBB heeft extra Desiro-treinstellen aangeschaft. (Foto: Siemens Mobility)
De ÖBB heeft extra Desiro-treinstellen aangeschaft. (Foto: Siemens Mobility)

Recentelijk heeft treinbouwer Siemens Mobility een order ontvangen van de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) voor de aanschaf van nog eens 21 elektrische enkeldeks Siemens Desiro ML-treinstellen. Uiteindelijk zal de Cityjet-vloot van de Desiro-treinstellen groeien tot 294 treinen.

Momenteel rijden er al 236 treinstellen van dit type in Oostenrijk. Met de aanschaf van de nieuwe treinstellen moet ook het oostelijke deel van het land worden gedekt door dit materieel. Het gaat  voornamelijk om de routes Wenen Meidling en Floridsdorf en de buitenste zijlijnen in Neder-Oostenrijk. Naast dit type materieel heeft de ÖBB eerder ook KISS-dubbeldekstreinen bij Stadler besteld, en recentelijk een bestelling voor de Mireo bij wederom Siemens.

De Desiro ML is een internationaal bewezen regionale trein die de hoogste beoordelingen krijgt op het gebied van passagierstevredenheid. De elektrische treinstellen beschikken over indrukwekkende state-of-the-art technologie en maximaal comfort. Ze voldoen aan de hoogste normen op het gebied van comfort, ook voor passagiers met beperkte mobiliteit, met verder geoptimaliseerde entrees, leeslampjes en USB-poorten in de respectievelijke zitgedeeltes.

Desiro ML voor de ÖBB

De Desiro ML-treinen voldoen aan de hoogste mobiliteitsnormen en maken volledig drempelvrije instap mogelijk. De belangrijkste kenmerken van de Desiro ML-treinen onder de naam CityJet zijn onder meer 217 comfortabele stoelen, schuiftreden bij de deuren, automatische verwarming en airconditioning om aangename binnentemperaturen te handhaven. Bovendien beschikken ze over verstelbare comfortabele stoelen die voorzien zijn van stopcontacten/USB-poorten om laptops, tablets en telefoons op te laden. De zitplaatsen zijn voorzien van uitklapbare laptoptafels en voetsteunen.

Daarnaast is er ruimte voor kinderwagens in de middelste wagen, maar ook is er ruimte voor fietsen, rolstoelen en andere hulpmiddelen voor mobiliteit. De treinen zijn ook uitgerust met moderne reisinformatieschermen, WiFi met een inlogportaal. Voor reizigers die hun behoefte willen doen zijn er uiteraard twee toiletten. Een daarvan is drempelvrij en geschikt voor mobiliteitshulpmiddelen, zoals een rolstoel.