Bulgarije tekent contract voor levering van Stadler KISS dubbeldekstreinen

Een afbeelding van een KISS-dubbeldekstrein. De kleurstelling voor de Bulgaarse treinen is nog niet bekend. (Foto: Stadler Rail)
Een afbeelding van een KISS-dubbeldekstrein. De kleurstelling voor de Bulgaarse treinen is nog niet bekend. (Foto: Stadler Rail)

Om het spoorvervoer in Bulgarije te moderniseren en duurzamer te maken, hebben de autoriteiten en de Zwitserse treinfabrikant Stadler een contract getekend voor de levering van zeven dubbeldeks treinstellen van het KISS-model. Daarnaast is er ook een optie opengelegd voor nog eens drie extra treinen van dit type.

Naast de levering van het meest gekochte model hebben beide partijen ook een contract getekend voor 15 jaar onderhoud aan het materieel en training voor het spoorwegpersoneel. Het gaat om de eerste bestelling van Stadler in Bulgarije.

Bulgaarse KISS

De treinen zullen uit vier delen bestaan en zullen een snelheid van 160 kilometer per uur halen en een capaciteit tellen van minimaal 300 zitplaatsen. Het eerste spoorvoertuig moet geleverd worden binnen 26 maanden na ondertekening van het contract.
 
De dubbeldekstreinen zijn uitgerust met een 25 kV/50 Hz-spanningssysteem. Minstens 10 procent van de zitplaatsen in elke trein en in elke klasse zal voorrang krijgen voor gebruik door mensen met beperkte mobiliteit. De treinstellen zullen voldoen aan de Europese eisen voor onder meer toegankelijkheid. Het is nog niet bekend wat de kleurstelling van de trein zal worden.

De KISS-treintellen voor Bulgarije zullen worden geproduceerd in de Stadler fabriek in het Poolse Siedlce. Deze fabriek is sinds 2006 in bedrijf en biedt werk aan meer dan 1.000 mensen. Ook de NS Flirt is hier gebouwd.