Eurostar-terminal van Brussel gaat ook op de schop

Een treinstel van de Eurostar bij Brussel Kapelkerk. (Foto: Roel Hemkes)
Een treinstel van de Eurostar bij Brussel Kapelkerk. (Foto: Roel Hemkes)

De passagiersterminal van de Eurostar op station Brussel Zuid/Midi ondergaat in de zomer van 2025 een grote renovatie. Het aantal zitplekken zal worden uitgebreid, het comfort zal worden verbeterd en er komen nog meer winkels.

In deze terminal vind de controle van ticket en bagage plaats voor reizigers die gebruikmaken van de Eurostar vanuit Brussel naar Londen. Na de vernieuwing moet het aantal zitplaatsen uitgebreid zijn naar 600. Ook zullen de toiletten en verlichting worden verbeterd. Ook nieuwe fastfoodwinkels, met een extra 200 vierkante meter, zullen in de terminal verrijzen. Daarnaast zal in mei een nieuw beveiligingssysteem bij de douane worden aangebracht met gezichtsherkenning. De werkzaamheden zullen naar verwachting in de zomer van 2025 zijn voltooid, meldt de Eurostar.

Amsterdam Centraal

Niet alleen in Brussel vinden er werkzaamheden plaats aan de terminal van de Eurostar, maar ook in Amsterdam vindt er een grootschalige vernieuwing plaats. Vanaf juni zal er gedurende een periode van een half jaar geen directe Eurostar van Nederland naar Londen rijden. Dit besluit is vorig jaar november genomen door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat na overleg met alle betrokken partijen.

Vanwege de verbouwing van station Amsterdam Centraal moet de huidige terminal aan het eind van het perron aan spoor 15 wijken. Hier vindt de ticket-, paspoort- en bagagecontrole plaats en kunnen de passagiers wachten. De nieuwe locatie daarvoor in de Amstelpassage kan pas in december 2024 worden opgeleverd.

Omdat Amsterdam geen facilitaire voorzieningen voor de Eurostar kan bieden, is Brussel-Zuid/Midi in deze periode de plek om de paspoort- en bagagecontrole te laten plaatsvinden. Hiermee zijn reizigers wel ongeveer een half uur tot een uur langer onderweg, en moet er dus extra overgestapt worden. Ook moeten zij rekening houden met hinder vanwege de werkzaamheden daar.