Vanaf 2027 nieuwe treinen op MerwedeLingelijn

De MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen krijgt vanaf 2027 nieuwe treinen die de huidige elektrische GTW's gaan vervangen. Het gaat om het Civity model die door het Spaanse CAF geproduceerd wordt.

De aanschaf van de nieuwe treinen was noodzakelijk omdat er in de toekomst op dit traject gebruik zal worden gemaakt van het ERTMS veiligheidssysteem, en inbouw in de huidige treinen te duur zou zijn. Daarnaast ontbreken ook toiletten in de huidige treinen. De nieuwe treinen zijn hier allemaal van voorzien. Ook zijn er voldoende plaatsen om fietsen te kunnen stallen. De nieuwe treinstellen zullen voor de reiziger niet onbekend zijn, want het gaat om dezelfde type dat NS ook heeft.

Contract

Vervoerder Qbuzz investeert, samen met de provincie Zuid-Holland, in nieuwe treinen en mag tot december 2033 het openbaar vervoer verzorgen in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem (DMG). Op 14 maart tekenden Gerrit Spijksma, CEO van Qbuzz, en Julen Barrutia, Directeur Verkoop van fabrikant CAF, de contracten voor aanschaf van nieuwe treinen voor het openbaar vervoer in de regio DMG. De nieuwe treinen worden eind 2027 in gebruik genomen.

CAF Civity

De nieuwe treinen bestaan uit drie rijtuigen en krijgen twee deuren per rijtuig. Het in- en uitstappen gaat gemakkelijker en sneller, omdat de trein slimmer is ingericht. Hierdoor kan de trein vaker op tijd van het perron vertrekken. In het midden van de trein is plaats voor 2 reizigers in een rolstoel. Reizigers in een rolstoel kunnen zelfstandig de trein in en uit via een brede uitschuiftrede die tot aan de perronrand komt. In de trein bevindt zich hier een rolstoeltoegankelijk toilet waarmee een langgekoesterde wens van reizigers en de politiek wordt gerealiseerd. Aan de uiteinden van de trein zijn twee fietsgedeeltes met plek voor 12 fietsen. De handige inrichting van deze gedeeltes maakt het in- en uitstappen van reizigers met hun fiets nog makkelijker.

Verlenging concessie

Nu de nieuwe treinen besteld zijn, worden de nieuwe afspraken tussen de provincie en de vervoerder van kracht. Qbuzz verzorgt volgens deze afspraken 7 jaar langer het openbaar vervoer in de regio DMG. In deze periode wordt de dienstregeling van een aantal R-net en snelBuzzlijnen uitgebreid. Daarnaast zijn uiterlijk begin 2030 alle bussen vervangen door elektrische bussen of andere uitstootvrije bussen. De bussen rijden hierdoor straks niet alleen uitstootvrij, maar zijn ook stiller en comfortabeler.

Dit is een mooie stap voor het ov in de regio. Reizigers gaan veel plezier hebben van de uitstootvrije bussen en de beter toegankelijke nieuwe treinen met meer capaciteit voor zowel passagiers als fietsen.

Financiering

De provincie draagt zo’n 12 miljoen euro bij aan de vervroegde afschrijving van de huidige treinen. Voor de nieuwe treinen hebben Provinciale Staten 13,8 miljoen vrijgemaakt voor de periode tot en met 2033. Hiervan betaalt de provincie maximaal 10 miljoen mee aan de rentekosten, omdat de rente op leningen flink is gestegen. De overige 3,8 miljoen wordt uitgegeven om de dienstregeling op peil te houden. Zonder deze bijdrage waren verdere bezuinigingen in de dienstregeling nodig geweest, door een achterblijvend aantal reizigers, onder andere als gevolg van het vaker thuiswerken.