NS spreekt over recorddrukte tijdens carnaval

Een eerdere intocht van de Prins op station Oeteldonk. (Foto: NS/Kjell Postema)
Een eerdere intocht van de Prins op station Oeteldonk. (Foto: NS/Kjell Postema)

De Nederlandse Spoorwegen hebben afgelopen weekend een druk weekend achter de rug gehad tijdens carnaval. Voornamelijk op de trajecten van en naar onder de rivieren was het drukker dan normaal in de treinen op stations. NS spreekt over een reizigersrecord in de trein.

Vooral op de stations Tilburg en Maastricht was het volgens een woordvoerder van NS op zaterdag flink drukker dan vorig jaar, met ruim 10 procent meer reizigers. Op zondag waren er meer feestvierders die naar de grotere plaatsen in Limburg afreisden. "Opmerkelijk is dat het in met name Breda drie keer zo druk is als in andere weekenden. Op zondag zagen we dat het op station Tilburg en station ’s-Hertogenbosch dubbel zo druk was als op andere zondagen."

Schoonmaak

De keerzijde van de gezelligheid was dat de treinen vaker gereinigd moesten worden. Maar liefst 250 extra schoonmakers zijn druk in de weer geweest om alle treinen en stations weer schoon te krijgen. "Wij hadden twee keer zoveel meldingen van NS-personeel en reizigers als normaal”, zegt Maartje Jansma, van het landelijke Coördinatie en Bijsturingscentrum van schoonmaakbedrijf Vebego, waar de NS mee samenwerkt. "Dat gaat van confetti op de vloer, naar braaksel en bier dat in de trein ligt. En natuurlijk half opgegeten fastfood en (kapotte) carnavalspakken."

Hoewel confetti erg feestelijk is ziet ze wel een trend dat er veel confettikannonnen in de trein zijn afgeschoten. "Blijkbaar worden er veel confettikanonnen afgeschoten, waardoor de snippers echt tot in de bagagerekken liggen. En dat is zeer vervelend voor onze schoonmakers." Als het schoonmaken dan niet goed lukt, hebben forenzen daar maandag weer last van. "Toen zagen we ook weer een piek in meldingen". Niet alleen bleef het bij confetti, maar volgens Jansma was er ook een onverlaat die een brandblusser in de trein heeft leeggespoten.

Plaskruizen

Om de schoonmaakploegen een handje te helpen heeft de NS plaskruizen en extra vuilnisbakken op de stations neergezet. Volgens de NS bleek niet iedereen op de hoogte te zijn van deze sanitaire voorzieningen waardoor enkelen hun behoefte deden tegen het station. De NS gaat in gesprek met gemeenten om te kijken waar de plaskruizen vanaf volgend jaar beter hun werk kunnen doen.