NS past gebruik van samenreiskorting aan

NS past gebruik van samenreiskorting aan. (Foto: Treinenweb)
NS past gebruik van samenreiskorting aan. (Foto: Treinenweb)

De NS heeft bekendgemaakt dat het kopen van een treinkaartje met samenreiskorting gaat veranderen. Voorheen moest de medereiziger zelf tijdens een controle aangeven met wie diegene reisde, maar daar komt verandering in met een speciale code.

Met deze aanpassing hoopt de NS dat er minder reizigers met een ongeldig vervoersbewijs reizen en dat er minder discussie en vervelende situaties ontstaan in de trein.

Samenreiskorting met code

Met samenreiskorting kunnen reizigers met een NS-abonnement medereizigers zoals een   familielid, vriend of collega mee laten reizen met 40 procent korting. Waar dit reisproduct voorheen via de NS-app of de kaartautomaat te bestellen was, kan dat straks nog enkel via de NS-app en de website.

De abonnementhouder genereert een code die vervolgens gedeeld kan worden met de medereiziger. Die heeft de code nodig om een e-ticket te kopen of om de samenreiskorting te activeren binnen zijn eigen NS-abonnement. De conducteur kan vervolgens bij controle op zijn scanner zien met welke abonnementhouder wordt meegereisd.

De NS stelt dat de nieuwe werkwijze bijdraagt aan de veiligheid van het personeel en medereizigers. Met de nieuwe methode is er namelijk geen onduidelijkheid meer met wie wordt meegereisd.

Overgangsperiode

Tot 22 april is er een overgangsperiode en kunnen reizigers ook nog via de oude methode reizen met de samenreiskorting. Vanaf 22 april is de samenreiskorting enkel nog mogelijk met een samenreiscode via de NS-app en website en verdwijnt de samenreiskorting uit de kaartautomaat. Reizigers kunnen ook terecht bij de OV-servicewinkel.