Stoomtrein in Efteling draait op halve kracht vanwege afgekeurde locomotief

Locomotief Aagje in de Efteling toen deze nog dienstvaardig was. De toekomst van deze locomotief is onzeker, en herstel staat volgens de Efteling op een laag pitje. (Foto: Maarten)
Locomotief Aagje in de Efteling toen deze nog dienstvaardig was. De toekomst van deze locomotief is onzeker, en herstel staat volgens de Efteling op een laag pitje. (Foto: Maarten)

De iconische stoomtrein in de Efteling staat de komende tijd met regelmaat een dagje stil. Vanwege defecten rijden niet alle drie de treinen van de Stoomtrein-attractie, meldt attractie-website Looopings.

Normaal gesproken kan de Efteling de drie stoomlocomotieven Aagje, Moortje en Trijntje inzetten. Echter is locomotief Aagje al enkele jaren buiten gebruik vanwege problemen met de stoomketel. Daarom reden de afgelopen periode alleen Moortje en Trijntje rond. Echter is pas geleden bij Moortje de stoomketel afgekeurd waardoor ook deze locomotief niet kan worden ingezet.

Tegenover Looopings bevestigt een woordvoerder van de Efteling dat momenteel enkel Trijntje zich nog op het spoor laat zien, maar dat die elke paar dagen een dagje moet afkoelen. Hierdoor zal de Stoomtrein-attractie die de bezoekers van het park een rondrit van ongeveer 20 minuten kan bieden, op enkele dagen van de week niet rijden. Daarnaast zorgen de dagen dat de trein wel rijdt voor extra wachttijden tot minimaal 25 minuten. Trijntje is in 1991 nieuw gebouwd door Alan Keef, leverancier van smalspoormaterieel te Ross-on-Wye in Engeland, onder fabrieksnummer 38. Deze locomotief werd een vervanger van locomotief Neefje, die na een ombouw niet meer voldeed aan de eisen om te kunnen blijven rijden.

Het blijft onduidelijk wanneer de Stoomtrein weer op volle kracht zal rijden. De woordvoerster kon nog geen informatie over de benodigde stappen voor de terugkeer van Moortje en de tijd die hiervoor nodig zal zijn. Daarnaast is de toekomst van Aagje nog steeds onzeker volgens fan-website Eftelingse-straat.