Stakingen bij NS voorlopig van de baan, cao-onderhandelingen gaan in januari verder

Voorlopig worden er geen stakingen gepland vanwege het cao-conflict tussen de spoorvakbonden en NS. (Foto: Treinenweb)
Voorlopig worden er geen stakingen gepland vanwege het cao-conflict tussen de spoorvakbonden en NS. (Foto: Treinenweb)

In het begin van januari zullen de gesprekken over een nieuwe cao voor het NS-spoorwegpersoneel doorgaan, heeft vakbondbestuurder Henri Janssen gemeld. Hij benadrukt dat de standpunten van de vakbonden en het spoorwegbedrijf nog te te ver van elkaar weg liggen zijn om tot overeenstemming te komen, maar dat er wel een kleine toenadering is gekomen.

"Maar wij willen kijken wat mogelijk is om er zonder staking uit te komen", laat Janssen weten. De onderhandelingen zouden eigenlijk op vrijdag afgerond moeten zijn. Janssen gaf aan dat er belangrijke onderwerpen besproken zijn, maar er zijn nog geen vooruitgang geboekt wat betreft salaris. Hoewel de cao-partijen hebben overwogen om de gesprekken volgende week voort te zetten, bleek dit vanwege agendaproblemen niet haalbaar. Hierdoor worden de onderhandelingen uitgesteld tot na de kerstperiode. Op 8 januari worden deze weer hervat.

Voorlopig geen stakingen

Aan het begin van de dag werd gemeld dat de NS een nieuw loonbod had gepresenteerd. Wim Eilert, bestuurder van vakbond VVMC en ook betrokken bij de onderhandelingen, beschreef dit als een vooruitgang, maar ook als een nog niet een toereikend bod. Hij geeft aan dat dit voorstel een reden is om nog verder te gaan met de onderhandelingen zonder dat er stakingsacties gepland worden. Zo zijn er nog andere belangrijke arbeidsvoorwaarden op de agenda waarover nog knopen moeten worden doorgehakt.

De vakbonden streven onder andere naar een salarisverhoging van bijna 10 procent, maar tot nu toe is de NS niet bereid verder te gaan dan 4 procent. Daarnaast eist FNV automatische prijscompensatie.