Eerste Alstom Coradia Stream voor ARF aangekomen in Roemenië

De eerste Alstom Coradia Stream die in maart 2022 door de Roemeens vervoerder ARF werd besteld is de fabriek uitgerold en heeft Roemenië bereikt. Het is de eerste van een reeks van 37 zesdelige stellen die in de loop van 2024 op diverse Roemeense interregionale trajecten moeten gaan rijden.

Het eerste treinstel was had als nummer 02 van het type RE-IR 101. De treinen worden net als de Nederlandse ICNG in het Poolse Chorzów gebouwd, een stadje naast Katowice. Voor Roemenië is het de eerste keer na 20 jaar dat er een nieuwe trein geleverd wordt. De trein heeft de kenmerkende neus van de NS-ICNG maar is gezien de opbouw gebaseerd op de Italiaanse POP.

Coradia Stream voor ARF

De officiële presentatie zal waarschijnlijk in de komende weken plaatsvinden, maar in 2022 werden bij het tekenen van het contract al enkele concept afbeeldingen gepubliceerd. De trein bestaat uit zes delen en telt in totaal 10 dubbele deuren per zijde. De trein heeft een lengte van 120 meter en een maximumsnelheid van 160 km/u, en wordt aangedreven door een spanning van 25 kV (50 Hz). De trein is verdeeld in twee klassen waarbij de eerste klas 51 zitplaatsen telt en de tweede klas 300 zitplaatsen. Verder zijn er vier toiletten waarvan er één beschikbaar is voor mensen met beperkte mobiliteit en is er ook een bar-bistro. Ook plaatsen voor fietsen, kinderwagens of rolstoelen.

Opvallend aan de trein is het sierlijke uiterlijk aan de zijkant. Deze is geïnspireerd op het motief van de Column of Infinity, de beroemde Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi. De overheersende kleuren zijn kersen en wit, die de Roemeense spoorwegen vertegenwoordigen.

Toelating

De trein arriveerde maandag in Boekarest waar het werd verwelkomd door diverse vertegenwoordigers. LTE Rail werd gebruikt voor het ophalen van de trein vanuit de fabriek. Inmiddels er er een tijdelijke toelating verkregen waarbij de trein getest kan worden op het testcircuit in het lokaal gelegen Faurei. Hier zal de trein duizenden kilometers maken om uitgebreid getest en beproefd te worden voordat deze in dienst zal worden gesteld. De trein zal medio 2024 op diverse trajecten gaan rijden rondom Boekarest en Cluj.

Bron: Kurier Kolejowy (Polen)