Hinder op spoor tussen Boxtel en Tilburg vanwege dassenholen

 (Foto: Helen Haden)
(Foto: Helen Haden)

Opnieuw zorgt een dassenburcht voor problemen op het spoor. Dit keer tussen Boxtel en Liempde. De dieren hebben zich verschanst in holen in het spoortalud. Vanwege de vele holen die er aangetroffen zijn is er kans op spoorverzakking.

Twee weken geleden kreeg ProRail deze nieuwe dassenburcht in beeld. Na inspectie bleek dat er gevaar is voor verzakking van het spoor, en dus is inmiddels het treinverkeer op dit traject teruggebracht naar 40 kilometer per uur. Hierdoor rijdt er minder treinverkeer tussen Tilburg Universiteit en Eindhoven. Er wordt niet uitgesloten dat het spoor op termijn uitgegraven moet worden.

Dassenburcht

Op dit moment telt de spoorbeheerder 11 verschillende ingangen onder het spoor en houden ze de burcht goed in de gaten. Ook wordt de omgeving, waar dat is toegestaan, gesnoeid om dit minder aantrekkelijk te maken voor de das. Daarnaast loopt er inmiddels ook aan aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de burcht te mogen verwijderen. Deze aanvraag is verplicht omdat de das een beschermd dier is.

Wanneer er toestemming verleend wordt kan ProRail beginnen met het ontmantelen van de dassenburcht. Eerst worden er maatregelen genomen om de das uit zichzelf te laten vertrekken. Daarna wordt het spoor voorzichtig uitgegraven waarna eventuele achtergebleven dassen onder toezicht van een dierenarts en ecoloog op een andere plek worden uitgezet. Daarna wordt alles weer teruggelegd zodat het spoor niet weer hersteld wordt, en dat de dassen geen behoefte meer hebben om hier terug te keren.

Gevolgen voor het treinverkeer

Op dit moment mogen de treinen nog met 40 kilometer per uur over het spoor. Dit heeft gevolgen voor de dienstregeling. In elk geval tot en met vrijdag 8 december rijdt de Sprinter tussen Tilburg Universiteit en Boxtel niet.

Dit heeft te maken met de werkzaamheden bij Emmerich waardoor het goederenvervoer wordt omgeleid via de Brabantroute. Deze werkzaamheden zijn vrijdag einde dag voorbij en dan wordt er verwacht dat vanaf zaterdag 9 december alle treinen weer kunnen rijden, weliswaar nog steeds met een snelheidsbeperking. ProRail en NS raden reizigers aan om voor vertrek de reisplanner te checken.